Embertelen körülmények között tartotta lakóit egy illegális idősotthon Temes megyében

Cserébe szép summát gombolt le az idősekről az engedély nélküli magánintézmény.
Hirdetés

Tizenegy idős személyt menekítettek ki a hatóságok Temes megye megtévesztő nevű Liebling településének egyik magánházából, ahol elviekben egy idősotton működött. Csakhogy az intézmény nem rendelkezett semmilyen engedéllyel, de a minimális kényelmet sem biztosította a bentlakói számára.

A penésszel teli házban nem volt konyha, az idősek egy udvari fabudit használtak, ételüket egy improvizált, egérürülékes főzőhelyiségben készítették, a tányérokat egy tálban mosták el. A tizenegy személyre – nőkre és férfiakra – egyetlen fürdőszoba jutott, melyet senki nem tartott tisztán, az ágynemüket sem cserélték. Az ellenőrzéskor a házban semmilyen ehető ételt nem találtak, mindössze romlott csirkehúst, amiből az „ápolók” levest akartak főzni. A bentlakókat senki sem gondozta vagy mosdatta, orvosi felügyeletük sem volt. Mindezért cserébe fejenként havonta 1 700–1 900 lejt fizettek.

A fogyasztóvédők, a tűzoltók, a rendőrök és a közegészségügyisek közös ellenőrző-testülete a hétfői akció után a magánintézmény azonnali bezárása mellett döntöttek. Az időseket a dettai kórházba szállították, míg a tulajdonos szép kis büntetésre számíthat.

Hirdetés