Tolonganak a kolozsváriak az egyetem kisboltjában

Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Hirdetés
Akkora a sor a kolozsvári mezőgazdasági egyetem tegnap megnyílt boltjánál, hogy két részre szakítja az ajtó: nagyjából tízen férnek be, és legalább húszan állnak sorba az ajtón kívül azért, hogy 
 

alapélelmiszerek akadémiai szintű változatához jussanak

– derül ki az Actual de Cluj helyszíni videójából. Az egyetem ugyanis Gourmeticus Academicum márkanéven futtatja azt a pár termékét, amely tényleg alap minden háztartásban: tej, joghurt, tojás, kolbász. A kovászos kenyeret Szászrégenből szerzik be. És vannak, akik ezeket már évek óta tőlük vásárolják meg a Monostori út 3 szám alatt.
 
A 15 ezer euróból berendezett kisbolt ugyan tegnap nyílt meg, de előtte 15 évig egy bódéból árulta az egyetem saját termékeit. Tavaly alapított céget azért, hogy jogi személynek is értékesíthesse a több tangazdaságából, a Palocsay-kertből és a Fenesi úti műhelyeiből származó termékeit. 
 
Szupermarketeknek nem adnak el, nem is szándékoznak, mondta a lapnak a kft-t vezető Lucian Cuibus egyetemi oktató, de állandó partnerük például a BBTE óvodája, ahova joghurtot szállítanak a szülők kérésére, akik mindenképp helyi terméket akartak a csemetéiknek.
 

A boltnak naponta 3000 és 7000 lej közötti a forgalma,

legkeresettebb a tej (3 lej literje), a tojás (darabja 50 bani), és sokak kedvence a Palocsay-kert almáiból sütött sütemény négy lejért. De árulnak kovászos kenyeret és csípős kolbászt is, amelyet nemrég dobtak piacra, és máris harmadik lett az idei SzalonnaFeszten.
 
Az egyetem elődje, a Mezőgazdasági Intézet 1869 óta működtette a kolozsi kísérleti gazdaságot, jelenleg 667 hektáron tenyésztenek 300 sertést, 270 tehenet, 800 juhot és 11 ezer tyúkot. A Fenesi úton egyelőre a mészárszék, a pékség és a tejüzem működik, most engedélyeztetik a sörfőzdét és a borászatot. 
 
A termék származási és forgalmazási helye között legtöbb 70 km a távolság, és mivel az egyetem az előállító és a forgalmazó is, ezzel igyekszik a from farm to fork kereskedést erősíteni, ahol az áru a termelőtől egyből a fogyasztóhoz kerül. De tervezik, hogy helyi kistermelőktől is vásárolnak majd, például mézet, amit aztán a boltban értékesítenek.
 

Hirdetés