Photoshop-nindzsa lehet az álorvosnő

Vagy jól megfizethetett valakit a diplomahamisításért.
Hirdetés

Újságírói szakot végzett fiatelember internetre feltöltött oklevelét másolta le és hamisította meg a magát orvosnak kiadó Raluca Daniela Bîrsan – közölte szerdán Teodor Boantă, annak a nagyszebeni Lucian Blaga egyetemnek a szóvivője, ahol 2008-ban az illető újságíró végzett.

Az illető fiatalember egyetemi oklevelének első és hátoldalát is lefényképezte, a képeket pedig feltöltötte saját blogjára. Onnan tölthette le, majd hamisította meg Bîrsan nem kevés photoshop-tehetséggel: a diplomán csak a széria és a szám maradt igazi, így tudták azonosítani a kibocsátó egyetemet.

Az oklevélen mindent átírt a hamisító: a személyes adatok mellett megmásította az egyetemet, és általános orvosit írt be elvégzett szakként. Ezzel a hamisított diplomával jelentkezett Bîrsan önkéntes orvosnak az Ilfov megyei kórháznál, ahol már évek óta dolgozik a nőgyógyászati osztályon anélkül, hogy erre engedélyt kapott volna az orvosi kamarától.

Az esetre a Libertatea lap derített fényt, a nőt feljelentette az egészégügyi minisztérium, de a területileg illetékes rendőrkapitányság hivatalból is eljárást indított szakmai engedély nélküli hivatásgyakorlás címén.

Álorvos-exodus?
Még szeptemberben nyomozni kezdett a galaci rendőrség egy másik csalásgyanús esetben is: fordítói iroda jelezte, hogy egy hozzájuk fordításra beadott orvosi diploma hamis lehet. A rendőrség kihallgatta a diploma tulajdonosát, aki tagadta, hogy felhasználta volna a hamis diplomát. Korábban viszont azzal dicsekedett a Facebookon, hogy orvosként helyezkedett el Angliában.

Hirdetés