Hoppon maradhat az RMDSZ, tarolhatnak a kis pártok az EP-választáson

Két felmérés is azt „jósolja”, hogy az RMDSZ nem éri el az 5%-os bejutási küszöböt.
Hirdetés

Ha hihetünk a Politico.eu európai uniós portál által közzétett friss felmérésnek, nagy pofára esés várható az EP-választásokon: Románia EU-s csatlakozása óta először fordulhat elő, hogy az erdélyi magyarság képviselet nélkül marad az Európai Parlamentben. A portál a már elkészült felméréseket figyelembe véve, egy algoritmus segítségével készített egy összesítést, hogy egyes tagállamokban milyen eredményekre számíthatnak a választáson induló pártok, és ebben az RMDSZ nem éri el az 5%-os küszöböt.

A legtöbb mandátumot (10)  a Szociáldemokrata Párt (PSD) érheti el, a szavazatok 28,85%-kát szerezve meg. Ennek ellenére a kormánypártnak nem lehet oka az ünneplésre, tekintettel arra, hogy az előző EP-választáson 17 helyet szerzett meg.

A második helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll 22,53%-kal, ami 8 EP-képviselőt jelent. Dobogós még a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 12,59%-kal és 5 megszerzett mandátummal.

Fotó forrása: Politico.eu

A felmérés szerint három új párt is bekerülhet az EP-be. Bár a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Cioloş korábbi kormányfő vezette Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjával (PLUS) közös jelölteket állít, a Politico külön mérte a két pártot, előbbinek 4 mandátumot (10,93%), utóbbinak 3 mandátumot (8,61%) „jósolt”. A sort a Victor Ponta által alapított Pro Románia zárja 3 mandátummal (7,92%).

Hirdetés

A brüsszeli portál szerint az RMDSZ 4,42%-ot, a Népi Mozgalom Párt (PMP) 3,68%-ot érhet el, ami nem elegendő a mandátumszerzéshez. A legutóbbi EP-választásokon az RMDSZ két helyet, a PMP három helyet szerzett meg. A legutóbbi IMAS-felmérés sem kecsegtette EP-mandátummal az RMDSZ-t, szintén az 5 százalékos küszöb alatt (4%) mérték. Ami persze nem jelenti azt, hogy egy jó kampánnyal nem érhetné el a bejutási küszöböt.

Az érvényes jogszabályoknak megfelelően a bejutási küszöb pártok és pártszövetségek esetében 5%, míg független jelöltek számára 3,2%.   

Hirdetés