A FC Barcelona stadionjának mintájára korszerűsítik Kolozsvár csodaarénáját

A nagyszabású beruházásokról a Kolozs Megyei Tanács elnökének mi más jutna eszébe, mint az, hogy Bukarest ismét alulmarad.
Hirdetés

Hét éve működik a Kolozsvár Aréna, hét éve tehát annak, hogy Kolozsvár ezzel a látványosan megtérülő beruházásával piszkálja a sportcsarnok működtetésében kevésbé sikeres Bukarestet. Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke persze nem hagyhatta ki, hogy az Aréna korszerűsítésének bejelentése során ne rúgjon egyet a bukaresti városvezetésbe, mely szerinte képtelen működőképessé tenni az ország legnagyobb stadionját.

Bezzeg Kolozsvár!

A Kolozs Megyei Tanács a barcelonai, müncheni és milánói arénák mintájára úgynevezett „hibrid” pályát szándékozik kialakítani Kolozsváron, ezzel a beruházásával pedig a legmodernebb arénává válik Romániában. Az innováció lényege egy olyan játéktér kialakítása, mely a füves és a műfüves pályák kombinációja. Az aréna nemrég vásárolt egy berendezést, mely a gyep növekedését gyorsítja, és ennek telepítésekor kicserélik a teljes játéktér növényburkolatát, a dréncsőhálózatot, a fotoszintézist elősegítő berendezést szerelnek fel, mely garantálja a gyep gyors regenerációját. Az atlétikai pályát szintén modernizálják. Az összberuházás becsült értéke 500 ezer és egymillió euró közötti összegre tehető. A munkálatokat a nyári időszakban végzik el.

S ha már Kolozsvár Aréna, akkor Untold.

Megkerülhetetlen kérdés, hogy az egyre nagyobb tömeget vonzó fesztivál milyen összefüggésbe hozható a most bejelentett korszerűsítéssel, tekintettel arra, hogy évről évre jelentős károk keletkeznek a sétatéri helyszínen. Tișe emlékeztetett: eddig is olyan szerződést kötöttek a szervezőkkel, mely garantálja, hogy megtérítik a kárt, de a beruházások után még szigorúbb szerződésre lesz szükség.

A 45 millió euróból felépített Kolozsvár Arénát 2011-ben avatták a korábbi Ion Moina stadion helyén, a Sétatéren. Sportesemények alkalmából mintegy 30 ezer, koncertek alkalmából mintegy 55 ezer személy befogadására alkalmas.

Hirdetés