Háromszéken találnak új otthonra az élettérhiányos pécskai nyuszik

Sőt, Magyarországról is érkeznek telepes tapsifülesek Kovászna megyébe, ahol tárt karokkal várják őket.
Hirdetés

Kovászna megyében túl kevés a mezei nyúl. Erre a sajnálatos jelenségre az utóbbi években figyeltek fel és több oka is van: egyrészt Háromszéken túlságosan is jól sikerült a vadállatok veszettség elleni beoltása, aminek következtében elszaporodtak a rókák. A róka pedig, mint tudjuk, ragadozó lévén előszeretettel vadássza le a nyuszikat. Így tehát minél több a róka, annál kevesebb a tapsifüles.

A másik oka a nyulak megfogyatkozásának mezőgazdasági jellegű – részletezi László Béla, a Kovászna megyei horgász-vadász egyesület elnöke. A nagy kiterjedésű kukorica- és repceföldeken ugyanis teljesen eltűnt a mezei nyúl.

Valamiért nem is szaporodnak a nyulak – mondja az illetékes –, fiatal egyedet nem is láttak az elmúlt években a vadászok, a kilőtt állatok legalább három évesek.

Nos, ezen a helyzeten kívánnak nyúlbetelepítéssel segíteni a háromszéki vadgazdálkodók. Az év első hetében Magyarországról érkezett száz nyuszi, az állatokat Sepsiszentgyörgy közelében és Felső-Háromszéken engedték szabadon. A nyuszik nem ingyen érkeztek, a megyei vadászegyesület egyenként 110 eurót fizetett értük.

Na de a háromszéki nyúlhiány roppant kedvező az Arad megyei kollégáknak, ott ugyanis, Pécska térségében kicsit megugrott az állomány. Nyolcezer hektáron 1200 nyúl él, ami nagyon sok, legtöbb nyolcszáz egyed számára lenne kényelmes életér. Ezért hát a megyei vadászegyesület hatalmas hálókkal befogott több mint kétszáz nyuszit, ebből pedig százat Kovászna megyébe szállítottak – írta a Székelyhon.

Hirdetés