Hétfőtől már nem Simona Halep a világelső

Két cseh, egy japán és egy ukrán teniszező közül kerül ki a női világranglista 26. éllovasa.
Hirdetés

Hétfőn még csak a legjobb nyolc közé jutást bukta el Simona Halep az ausztrál nyílt teniszbajnokságon az amerikai Serena Williams ellen 6:1, 4:6, 6:4-re elvesztett mérkőzésen, kedd délelőtt azonban az is biztossá vált, hogy a konstancai sportoló ezzel a hétvégén a női világranglista első helyét is elveszti.

A 2018 őszi tornáit hátsérülése miatt kihagyó Halep nem teljesített rosszul a melbourne-i tornán, három fordulót is sikerrel vett, de a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams ellen már csak két szoros szettre futotta erejéből. Viszont pont a WTA-rangsor élén rekordidőt, 309 hetet eltöltő Williams az, aki (egyelőre) nem előzheti meg Halepet, ő ugyanis gyereke születése miatt hagyott ki hosszabb időt, így csupán a 16. helyről kezdte az év első nagy tornáját. Mivel a közvetlenül Halep mögött álló német Angelique Kerber és dán Caroline Wozniacki még korábban kiesett, ő sem foglalhatják vissza a trónt, amelyre hétfőn új királynő kerül.

Halep trónfosztása Petra Kvitová szerdai sikerével (6:1, 6:4 az ausztrál Ashleigh Barty ellen) vált biztossá, a jelenleg hatodik cseh játékosnak ugyanis az elődöntőbe kerüléssel hétfőtől biztosan több pontja lesz Halepnél. A tornát 5000 ponttal kezdő Kvitová tavaly az első körben kiesett az Australian Openen, azaz csupán tíz pontot veszít, miközben az idei elődöntőbe jutásért 780-at nyer, és ez a döntőbe jutással (1300) vagy az esetleges tornagyőzelemmel (2000) tovább is nőhet. A tavaly Melbourne-ben döntőt játszó Halep pontszáma viszont a rangsor frissítésekor 6642-ről 5582-re csökken.

A csütörtöki negyeddöntőkben szereplő négy játékos közül Williamst kivéve mindenkinek van még esélye a világelsőségre is. A kétszeres wimbledoni győztes Kvitovához hasonlóan sem a szintén cseh Karolina Plisková (4750 pont), sem a japán Naomi Osaka (5270 pont), sem az ukrán Elina Szvitolina (4940) nem volt még világelső. Utóbbi kettő éppen egymás ellen játszik csütörtökön, a negyeddöntőben.

Simona Halep 2017. október 7-én vette át a vezetést a női világranglistát, és bár a tavalyi Australian Open után Wozniacki megelőzte, alig egy hónap múlva, február 26-án ismét az első helyre került. Összesen 64 hetet töltött az élén, ez a tizedik legtöbb az 1975 óta vezetett WTA-rangsor történetében.

Hirdetés