A sertéspestis sem tántorítja el Európa milliomosait a bályoki vadászattól

Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Hirdetés

Miközben Ion Ţiriac egykori teniszcsillag első vendégei megérkeztek magángépeikkel Bihar megyébe, hogy idén is részt vegyenek a híres bályoki vaddisznóvadászaton, az állatjárványügyi hatóságok az afrikai sertéspestis jelenlétét állapították meg Beszterce-Naszód megyében, a Cibles-völgy egyik vadászterületén, alig egy kilométerre a máramarosi megyehatártól. 

Két vaddisznótetemből vett minta igazolta a vírus okozta fertőző betegséget, ezért a hatóságok közbeléptek, fertőtlenítették a területet, megsemmisítették a tetemeket, és elrendelték a környék összes vaddisznójának a leölését. A háztáji sertéseket egyelőre nem érinti az intézkedés, de parancsba adták ezek alapos elszigetelését a vadaktól. Értesítették Kolozs és Máramaros megyék hatóságait is a járvány veszélyére.

Mindettől függetlenül Bályokon, Nicolae Ceașescu egykori közkedvelt birtokán idén is megtartják a híres vaddisznóvadászatot az ország egyik leggazdagabb embere, Ion Ţiriac szervezésében. Az első híres vendégek, többek között Stefano Ricci olasz divattervező és Dimitrie Sturdza herceg máris megérkeztek magán-, illetve bérelt repülőgépeikkel Bihar megyébe. A meghívottak között szerepel még Wolfgang Porsche, a luxusautógyár örököse és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója neve is. 

A vadászat már pénteken elkezdődött, de egész hétvégén tart. A hajtókat és a kiszolgáló személyzetet, mint minden évben, a helyiek közül választották ki, akik számára évről évre jelentős jövedelmet jelent az úri mulatság.

Hirdetés

A sertéspestis miatt szigorú szabályok léptek életbe a mintegy 1000 hektáros erdős területen, a birtokra lépő gépjárművek mindegyikét fertőtlenítik.

Az illusztris vendégek sorát felvonultató – és az állatvédők rendszeres tiltakozását kiváltó – eseményt minden évben nagy médiafelhajtás övezi. A telek tisztázatlan háttere és állatvédők feljelentései miatt két évvel ezelőtt például a Krassó-Szörény megyei Érszegre költöztették a vadászattal egybekötött összejövetelt, ahol a volt teniszcsillag 700 hektárnyi erdőt vásárolt fel erre a célra.

Hirdetés