Băsescu visszatér

Így lesz egy politikai pletykából mindent elsöprő politikai vízió.
Hirdetés
Végre egy komoly politikai hatású hír: fúzióról szóló hírek érkeznek az ellenzék felől, miszerint a PNL (Nemzeti Liberális Párt) magába olvasztja a PMP-t (Népi Mozgalom Pártja). Függetlenül attól, hogy ez egy tényleg küszöbön álló helyzet vagy sem , vagy csak egy csali, amit azért dobtak be, hogy hullámokat, reakciókat és vitát keltsenek, egy ilyenfajta hír sok hidegrázást és fejtörést okozhat úgy pozitív, mint ahogy negatív tartományban is.
 
A sajtó az utóbbi időben ismertette néhány közvélemény-kutatás eredményeit, melyek a felmérést végző intézménytől függetlenül a PSD-nek becsült választási eredmény többé-kevésbé heves visszaesését mutatták (beleértve a Liviu Dragnea esetleges cotroceni-i jelöltségével kapcsolatos nevetséges eredményt is), valamint némi növekedést a klasszikus jobboldalon általában és a PNL-nél különösen, amihez hozzáadódik még az újonc páros, Ponta/Pro Románia és Cioloş/PLUS nem túl jelentős „hozománya”.
 

Ezekben a felmérésekben egyetlen PSD-ellenes „ideológiájú” párt, nevezetesen a PMP mutatott jelentős visszaesést 

az utóbbi negyedévekben, különösen azután, hogy Traian Băsescu atyamester bejelentette távozását a közéletből, így a szervezet azt kockáztatja, hogy a következő választásokon nem lépi át a „parlamenti küszöböt”. Ami aztán mindenkit gondolkodóba és fúzióra hajlandóságba ejtett.
 
Az A3 szerint már hónapokkal ezelőtt megkezdődtek erről a tárgyalások, és a megbeszélések ma is folytatódtak Eugen Tomac és Ludovic Orban között. Ezen kívül – ugyanezen források szerint – készülőben van egy „27 000 szavazókorú romániai polgárra kiterjedő felmérés a két párt fúziójáról”, amire a tavaszi európai parlamenti választás után kerülhetne sor.
 

A Baloldal persze azt szeretné, ha a szavazókban egyértelműen negatív vélemény alakulna ki erről a társulásról, 

ami aztán a láncrobbanás látványos hatását súrolhatná: 
  • Spontán módon megtépázza a liberálisok imázsát még erősebben, mint a vezetőjükét egy, a Modrogan udvarán (a hajdani PDL székháza – ford.megj.) elkövetett súlyos korhelykedés után. 
  • Băsescu megjelenése a Jobboldal új szövetségének fedélzetén levegőbe röpíti a PSD-ellenes tömb támogatóinak teljes bizalmát.
  • Ponta úgy essen pofára, mint a MTO-val a „régi” palota tanácstermében (medium-term objectives; utalás Victor Ponta volt kormányfő és Traian Băsescu volt elnök 2014-es vitájára, amikor az akkori kormány tb-járulék-csökkentési javaslatát Băsescu azzal utasította el, hogy Románia nem teljesíti az EU-csatlakozáskor vállalt kötelezettségeit – ford.megj.).
  • Cioloş PLUS-sza zárjon mínusszal. 
  • Az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség) egy újabb USB-ben (Mentsétek meg Bukarestet Szövetség, az USR elődje) öltsön újra testet, hogy újra szétverje Bukarestet az összes elveszített kerületével, hogy a nemzet aztán – spontán és hazafias módon – Isărescunak szegezze a kérdést: „Mit akarsz, möszjő? Vagyis hogy érhetett bennünket váratlanul ez az agyament rendelet, melyről azt sem tudod, mit kezdjél vele? Te hazaáruló vagy, Európa pártján állsz, vagy kivel vagy?”
De ki jöjjön még izgalomba/essen kétségbe/omoljon össze egy ilyen hírre, olyan hűvös és csúnya politikai időjárás közepette, mint a mienk?
 
És aztán mivel nagyon valószínű, hogy bizonyos idő múlva a PSD-ellenes koalíció a jelenlegi konfigurációval megnyerheti majd a választásokat, felteszem a kérdést: ki fogja vezetni az Orban PNL-jéből és Ponta Pró Romániájából létrehozott új USL, az USR és az RMDSZ közötti szövetséget? Ludovic Orban, Dan Barna, Victor Ponta, Kelemen Hunor?
 

Viccelünk?! Elölről kezdjük az egészet? Újra bevisszük a Victoria palotába a PSD-t?

Mert ha Băsescu nincs, akkor semmi sincs.
 
Én én régóta ismerem, azóta, hogy alig háromhetes kampány után megválasztották a főváros élére. Több ezer hibája van, de egy óriási jó tulajdonsága is: pészédéseket eszik ebédre.
 
Miután megválasztották főpolgármesterré, sajtókonferenciát tartott a párt székházában, a Modroganon, és azt mondta: „Ezek megfeledkeztek rólam. (Vagyis a PSD megfeledkezett róla – a szerz. megj.) De én megmutatom nekik: mostantól! Az a sorsuk, hogy ceruzákat hegyezzenek!”. És több ezer hegyezőt vásárolt nekik.
 
A többi történelem.
 
Így aztán most valósul meg majd igazán Traian Băsescu legnagyobb álma, nevezetesen az, hogy kormányfő legyen, és kihegyezett ceruzák karójába húzza a pészédéseket. Egy olyan időszakban veszi át majd a játék gyeplőit, amikor Románia „de facto” díszelnökének már semmi más tennivalója sincs, mint a cotroceni-i parkban elveszve üvöltözni: „Királyságomat egy lóért! Királyságomat egy lóért!”.
 
És hogy teljesen őszinték legyünk, elképzelhető, hogy a PSD szervezte új gazdasági válság közepette, mely éppen készülődőben van, a választók szépen megkérik majd, hogy kövessen el – még egyszer – politikai öngyilkosságot, csak ne hagyja „marcipános” szarba süllyedni az országot, mint a törökök… Vagy a görögök…

Hirdetés