Végre egy jó hírünk is van a román egészségügyről

Robot műt vesebetegeket egy maratoni operáción Brassóban. Kelet-Európában erre még nem volt példa.
Hirdetés

Bár a hazai egészségügyi rendszer messze nem az innovációról és hatékonyságról híres, elvétve erre is akad példa. Méghozzá Brassóban. Ahol pénteken maratoni veseátültetés kezdődött: a nyolc műtétet egy robot segítségével hajtják végre. A DaVinci névre keresztelt szerkezet révén négy beteg jut új veséhez és néz a szokottnál rövidebb gyógyulási időszak elé.

A három napon keresztül zajló műtétsorozatot egy svájci, olasz és román orvosokból álló szakembergárda hajtja végre, 8 vesét ültetnek át DaVinci segítségével. A sebészek pro bono tevékenységként műtenek, azaz a közjóért, fizetés nélkül segítenek a román betegeknek.

Mivel az egészségbiztosítási pénztár nem állja a veseátültetés költségeit, a páciensek pedig önerőből nem tudták volna előteremteni a speciális operáció teljes költségeit, ezek egy részét a brassói Sfântul Constantin magánkórház alapítványa biztosítja.

Bogdan Moldovan, a kórház sebésze szerint a robottal végzett veseátültetés európai szinten is újdonság, az ultramodern technikát eddig többnyire csak a donorok műtésénél alkalmazták. Csupán 120 olyan eset van Európa-szerte, hogy a vesebetegen is ezzel hajtották végre a beavatkozást. Az eljárás előnye, hogy sokkal hamarabb felépül a beteg az operáció után.

Hirdetés