Magyarországon gyártja ezentúl román brandjét a svájci Nestlé

Úgy néz ki, hogy bezárja egyetlen romániai üzemét Temesváron. Közel négyszáz alkalmazottat bocsátanak el.
Hirdetés

A Ziarul Financiar értesülése szerint májusig Magyarországra költözteti temesvári gyárát a Nestlé. A világ legnagyobb üdítőket, édességeket, kávét és más típusú élelmiszereket gyártó multinacionális vállalata 1995 óta van jelen Romániában, ahol összesen 900 alkalmazottat foglalkoztat. Ebből mintegy 400-an a temesvári üzemben dolgoznak, a többiek az óriáscég romániai leányvállalata alkalmazottaiként a forgalmazásban vállalnak szerepet, illetve adminisztratív feladatokat látnak el. Temesváron gyártják többek között a román brandként ismert Joe nápolyi szeletet.

A romániai igazgató, Leszek Wacirz megerősítette, hogy Magyarországra költöztetik a temesvári gyárat, de jelenleg még tárgyalnak a szakszervezettel. Egy nehéz döntést kellett meghozniuk, alaposan kielemezve a rendkívül gyorsan változó piac, a fogyasztási szokások,  illetve a munkaerő-hiány alakulását, magyarázta.

Az adminisztratív személyzet továbbra is folytatni fogja a munkát, csak a gyártást költöztetik át Magyarországra.

A Temes megyei munkaügyi felügyelőség a költözés hírére hivatalból eljárást indított, és ellenőrzéseket folytat a Nestlé temesvári székhelyén.

A temesvári munkaerőhiányt jól jellemzi, hogy a Nestlé 388 alkalmazottjáért három nagy cég is „bejelentkezett”.

Hirdetés