Románia eminens tanulót játszik, és migránsokat fogad be

Na jó, csak ötöt, de úgy véli, már ezzel is jó pontokat szerezhet.
Hirdetés

Ha már éppen Románia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, Bukarestben úgy döntöttek, eljátsszák az eminens tanulót: a külügyminisztérium kedden közölte, az ország elvi beleegyezését adta öt migráns befogadásába azok közül, akik december 22. óta vesztegelnek Málta partjainál.

Az indoklás szerint Románia az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként pozitív üzenetet akart közvetíteni a tagországok felé, hogy hasonló módon járjanak el.

A Sea-Watch nevű civil szervezet hajóján 32 menekült tartózkodik, a Sea-Eye szervezet hajóján pedig 17. Jelenleg mindkét hajó Málta felségvizein várakozik. Köztük nők és kisgyermekek is vannak, a kimentettek közül néhányan éhségsztrájkot kezdtek. Málta megengedte, hogy a rossz időjárás miatt a parti vizeire hajózzanak, de nem adott kikötési engedélyt, hogy ne teremtsen precedenst civil szervezetek hajói által kimentett menedékkérők befogadására.

Megszólalt az ügyben az Európai Bizottság (EB) is: Margaritisz Szkínasz, az EB szóvivője szerint az Unió tagállamainak konkrét szolidaritásról kell tanúbizonyságot tenniük, mert a két alapítványi hajón lévő menekülteknek biztonságban és késedelem nélkül partra kell szállniuk. 

Diplomáciai források szerint Németország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Írország, Románia, Málta, Portugália és Olaszország jelezte, hogy hajlandó lenne átvenni a menekültek egy részét. 

Hirdetés

A helyzetet bonyolítja, hogy Málta azt kéri, a migránsok elosztására vonatkozó egyezménybe foglalják bele annak a 249 menekültnek az elhelyezését is, akik mintegy tíz nappal ezelőtt szálltak partra a szigetországban. A migránsok szétosztását vállaló államok ugyan 49-nél több személy befogadására tettek ajánlatot, de az említett migránsok teljes létszámánál kevesebbre. 

A tárgyalás során Spanyolország is nyitottnak mutatkozott, ugyanakkor emlékeztetett, hogy nemrég fogadott be több mint 300 menekültet egy spanyol alapítványi hajóról. 

Olaszországban viszont botrány robbant ki a Málta partjainál veszteglő migránshajók miatt:  Giuseppe Conte miniszterelnök a RAI olasz köztelevízióban kedd este azt mondta: ha nem szállhatnak partra,  maga viszi repülővel Olaszországba őket. Matteo Salvini belügyminiszter viszont továbbra is nemet mond az érkezésükre.

Hirdetés