Az ENSZ is vizsgálja, mi történt Bukarest utcáin a román diaszpóra tüntetésén

A külügyminisztertől is magyarázatot kértek és kaptak. Ezt is figyelembe veszik a márciusban közlendő jelentésben.
Hirdetés

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) még tavaly októberben kért magyarázatot Románia kormányától az augusztus 10-i bukaresti tüntetések békés demonstrálóival szembeni csendőri túlkapások miatt, melynek többek között külföldi újságírók is áldozatául estek. A nemzetközi szervezet azután indított vizsgálatot, hogy a Declic civil közösség kezdeményezésére mintegy 80 ezren kérték ezt egy petícióban.

Az ENSZ két raportőre levélben fordult Teodor Meleșcanu külügyminiszterhez, tájékoztatást kérve arról, hogy milyen vizsgálatok zajlottak le Romániában a csendőrség fellépésével kapcsolatosan. A levélben – annak rendje és módja szerint – aggodalmukat fejezték ki az emberi jogok megsértése, ugyanakkor a kormány képviselőinek nyilatkozatai miatt. 

Meleșcanu az ENSZ megkeresésére arról biztosította a raportőröket, hogy Románia egy demokratikusan működő ország, ahol nem sérülnek az emberi jogok vagy a szólásszabadság. A külügyminiszter felsorolja a folyamatban lévő vizsgálatokat és kitér arra is, hogy több mint hatszázan tettek feljelentést a katonai ügyészségen. 

Az úgynevezett diaszpóra tüntetésén hivatalosan mintegy négyszázan sérültek meg. A csendőrök aránytalanul léptek fel a békés demonstrálókkal szemben, akik közé szélsőségesek is vegyültek. A civilek az ENSZ-hez eljuttatott jelentésben fotókkal, a sérültek nyilatkozataival és mozgóképes felvételekkel igazolták az erőszakszervezet túlzott erőszakosságát.

Hirdetés

A Declic mai közleménye szerint az ENSZ márciusban teszi közzé a jelentését arról, hogy történt-e csendőri túlkapás augusztus 10-én Bukarestben. 

Hirdetés