Van remény: ezek az idei hivatalos munkaszüneti napok

A 2019-es évben is lesz időnk kipihenni a munka fáradalmait, még ha egyes ünnepnapok peches időpontra esnek is.
Hirdetés

Sokaknak még tartanak az idei első hivatalos szabadnapok (mint látható, a Főtér munkatársa számára már nem), de azért nem árt már most tudni, hogy az éppen csak kezdődött 2019-es év során mikor készülhetünk hosszú hétvégékre, vagy legalább egy potya szabadnapra.

Nos, idén összesen 15 hivatalos szabadnapra számíthatunk, ebből az első kettő január 1. és 2.

A következő január 24-én, csütörtökön várható, ez a két román fejedelemség, Moldva és Havasalföld egyesülésének az évfordulója.

Aztán két húsvéti hétvége is következik, amelyek kapcsán a munkáltatók dönthetnek arról, melyiket adják meg. A szerencsések mindkét húsvétkor pihenhetnek. A „rendes”, nyugati kereszténység által ünnepelt húsvét nagypénteke április 19-ére esik, és április 22-e, azaz húsvét hétfő is szabad lehet.

Az ortodoxok április 26-án ünneplik a nagypénteket, és 29-én a húsvét hétfőt, ezek lesznek a közalkalmazottaknak is megadott, hivatalos szabadnapok.

Ezt követi május 1., azaz a Munka ünnepe, majd egy hónap múlva, június elsején a gyereknap – ami viszont szombatra esik.

A húsvéthoz hasonlóan a pünkösd is kétszer lesz idén, a rendes pünkösd hétfője június 10-re esik, míg az ortodox 17-re – ebben az esetben is ez lesz a hivatalos munkaszüneti nap.

Hirdetés

Az újabb munkaszüneti napra augusztusig kell várni: 15-e, nagyboldogasszony napja lesz szabad.

A következő két ünnepnap peches lesz: november 30., Szent András és december 1., a román nemzeti ünnep napja szombatra, illetve vasárnapra esik majd.

A hivatalos munkaszüneti napok sora december 25-ével és 26-ával, azaz a karácsonnyal zárul.

Szóval nem kell kétségbe esni: idén is elég szabadnap teszi elviselhetővé a gályán eltöltött hosszú napokat.

Hirdetés