Illusztráció | Főtér.ro
GHERMANizmusok
Szerző: Răzvan Chiruţă
2018. december 23. vasárnap, 22:39
Az ország civilizációs és gazdasági szempontból elszakad Bukaresttől – reménykedik és figyelmeztet a Newsweek.ro szerzője.
Nemcsak a Nyugati Szövetségnek, a négy erdélyi megye társulásának van elege Bukarest alkalmatlanságából és cselekvésképtelenségéből. Valójában az egész ország ugyanezt érzi, és egyre több polgármester és üzletember fogta fel, 
 

hogy már semmire sem számíthat a központ részéről. 

Így aztán, miközben Liviu Dragnea a PSD szónoki emelvényéről amnesztiát követel a tolvajoknak, és kemény beszédet mond a magáncégek és a tőke ellen, az emberek országszerte kezdenek összefogni és stratégiákat kidolgozni, hogy – végre – megmentsék a 30 éve magukra hagyott térségeket.
 
Az utóbbi hónapban két ilyen eseményen vettem részt. És minden alkalommal reménykedve távoztam róluk. Miközben a PSD – sajtóban tükrözött – stratégiája Románia szétverése, a helyzet egyre több településen egy kicsit kevésbé komor. December első felében a Vállalkozók az Intelligens Közigazgatásban Fórumon voltam, melyet liberális égisz alatt, belgiumi és németországi partnerekkel szerveztek meg. 
 
Olyan polgármesterek és üzletemberek jöttek el a találkozóra, akik máris a változásért dolgoznak, és akik megértették, hogy ki kell lépniük abból az amatőrségből, ami azért még mindig jellemez bennünket úgy a politikában, mint az üzleti életben.
 

A szó igazi értelmében vett smart city-ről volt szó: 

tényleg működő intelligens jelzőlámpákról, takarékos, digitálisan irányított világítási rendszerekről, valós időben módosuló elektronikus térképeken keresztül megfigyelt földalatti cső- és vezetékrendszerekről, hogy egy kétbalkezes munkás többé ne hagyja áram nélkül a fél várost, mert nem tudja, hogy fontos vezeték halad arra, nulláról felépített technológiai parkokról, sőt repülőterekről.
 
Az egész az ugyanazzal a fárasztó bürokráciával, a „sírásra kényszerítő” örökös központi ellenkezésekkel folytatott harccal valósult meg, de a lemaradás elkerülésével szembeni csökönyösséggel is. „Egész szakaszokat kell átugranunk, ahhoz kell kapcsolódnunk, ami Nyugaton zajlik, különben sohasem érjük őket utol”, mondta nekem az egyik résztvevő.
 
November végén Jászvásáron jártam, a Miként kapcsoljuk Moldvát a hosszú távú fejlesztésre témájú, a Romanian Bussines Leaders által szervezett összejövetelen. Az ország legszegényebb régiójának üzletemberei a találkozó végén úgy döntöttek, hogy mostantól a „szerepvállalás” kell legyen a vezérszó. 
 

Bukarest csak akkor mozdul, ha nyomás alá helyezik,

és erre a Moldova Autópályát Akar és Együtt az A8-asért egyesületek a legjobb példák, melyeket olyan emberek hoztak létre, akiknek elegük van abból, hogy a központból folyamatosan csak azt mondják nekik, hogy mi nem lehetséges. Tüntetésekkel, több tíz folyamodvánnyal, kitartással sikerült kiharcolniuk egy törvényt egy olyan autópályáról, amely kihúzza majd a szegénységből Moldvát. És az emberek eltökélték, hogy végre is hajtatják a törvényt.
 
Az ország civilizációs és gazdasági szempontból elszakad Bukaresttől. Hogyan is lehetne másképp, amikor a fővárost például olyan alpolgármester vezeti, aki írásban dicsekszik azzal, hogy egy fővárosi tanácsost gyalázott? Mit várhatunk egy ilyen alaktól, amikor egy jelzőlámpa is intelligensebb nála?
 
Az alcímeket a szerkesztőség adta.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29350
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.