Fellázadtak az utasok, és kiharcoltak még egy vagont

Igazi polgári engedetlenséggel vették rá a CFR-t, hogy vagont is biztosítson az eladott jegyekhez.
Hirdetés
Nem először lépte meg az állami vasút személyszállító részlege, hogy jóval több jegyet adott el egy járatra, mint ahány hely lett volna az illető szerelvényen, de ma először lázadtak fel helyben az utasok, és nyertek.
 
A bukaresti Északi Pályaudvarról szeretett volna pár száz ember Craiovára jutni a péntek déli járattal, de a CFR mindössze két vagont biztosított a szerelvényhez. Nem hogy ülőhely nem jutott mindenkinek, de sokan állva sem fértek már fel a vonatra, legalább 30 személy maradt a peronon, írja az Adevărul.
 
Az egyik szemtanú elmondása szerint leszállt a mozdonyvezető, és azt mondta az utasoknak, nyomuljanak be, ahogy csak tudnak, és csukják be az ajtót, mert nyitott ajtóval a vonat nem tud elindulni. De már senki se tudott összébb vagy arrébb húzódni, miközben néhányan kisgyerekekkel voltak, és nem akartak embertelen körülmények között tölteni több órát.
 
Ezért öt utas fogta magát, és leült a sínekre. A peronon azonnal megjelent vagy 25 biztonsági ember és pár rendőr, akik megpróbálták eltávolítani a felháborodott embereket a sínekről, hogy tudjon elindulni a vonat, de az utasok nem hagyták magukat, és követelték, hogy a CFR hozzon még egy vagont. 
 
Nagyon civilizáltak és határozottak voltak, számolt be a lapnak a szemtanú, összefogtak, és végül sikert arattak: a vasúti vállalat hozott egy extra vagont a vonathoz. A szerelvény másfél órás késéssel húzott ki az állomásról, és hely ugyan jutott mindenkinek, fűtés azonban nem, így sokan nagykabátban tették meg a többórás utat.
 
Nyáron vallotta be az azóta leváltott szállításügyi miniszter, hogy a CFR közel 1200 személyszállító vagonjának csak a kétharmada működőképes, és ez messze nem elegendő a nyári vakációs szezonra. Azóta kiírták a közbeszerzést közel 400 vagon javítására és új motorvonatok vásárlására, de a jelenleg guruló vagonok nem bírják kiszolgálni az utazóközönséget.
 
A CFR személyszállító részlege ma bejelentette, extra vagonokat csatol a Bukarest és Brassó, Kolozsvár, Szeben, Szatmárnémeti, Vatra Dornei, Temesvár, valamint Konstanca között az ünnepek alatt közlekedő szerelvényekhez. Valószínűleg azért is, nehogy a sikeres vagonkövetelést más utasok is kipróbálják.
 

 

Hirdetés