Bedobta a törölközőt a hűtője? Az újat a kormány fizeti!

Na jó, csak részben. De az is valami.
Hirdetés

Megunta a régi hűtőjét vagy mosógépét? Vagy nem a gépet unta meg, hanem azt, hogy elképesztően sok áramot fogyaszt? Akkor örülni fog a kormány most útjára induló akciójának: programot hirdettek a háztartási gépek cseréjére.

Ez nem csupán abból áll, hogy ön új gépet vesz, a kormány meg tapsol, hanem tevőlegesen, sőt anyagilag is támogatja.

Az eljárás egyszerű: a kormány összesen mintegy 20 millió lejt szán a programra. A polgár dolga annyi, hogy jelentkezik, és átadja a régi gépet. Ezért cserében egy utalványt kap majd, amely ugyan távolról sem fedezi az új háztartási gép értékét, de legalább egy kicsit csökkenti az anyagi terheket.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter kedden közölte, a roncsautóprogram mintájára összedobott program célja az, hogy a lakosság energiatakarékos gépekre cserélje le a régi típusú háztartási eszközeit. Az energiatakarékosság témájában nem viccelnek: csak A++ és A+++ energiahatékonysági besorolású mosógépet, hűtőszekrényt, fagyasztóládát, illetve légkondicionáló berendezést vásárolhatnak a programban részt vevő polgárok a régi gépekért kapott utalvánnyal. Azért ezeket, mert ezekből van a legtöbb a háztarásokban, és ezek a leginkább nélkülözhetetlenek.

A programra szánt pénzből 60 ezer utalványt osztanak ki, amelyek értéke 200, 300 vagy 400 lej. 

A 200 lejes utalványt A++-os mosógép vásárlása esetén kaphatjuk meg. A 300 lejes utalvány az A+++-os mosógépekért, a légkondikért, valamint az A++-os hűtőkért jár. A legnagyobb, 400 lej értékű utalványt akkor kaphatjuk meg, ha hipertakarékos, A+++-os besorolású hűtőszekrényt vásárolunk.

Hirdetés

Az érdeklődők szerda déltől jelentkezhetnek a Környezetvédelmi Alap honlapján (www.afm.ro), ahol a jóváhagyott igénylések listáját is közzé teszik majd. 

Jó hír, hogy egy személy több háztartási gép cseréjére is pályázhat, de csak egy utalványt igényelhet kategóriánként. 

Ezt aztán az akcióban részt vevő boltokban mellékelheti az új gép vételárához.

A programban részt vevő kereskedelmi egységek jegyzéke szintén megtalálható az AFM honlapján.

Hirdetés