Jó estét, közúti ellenőrzés! Kér egy kávét?

Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Hirdetés

Ne lepődjön meg, ha a címben szereplő felszólítással üdvözli a közlekedési rendőr, miután balra húzott az E60-ason, Bihar vagy Hajdú-Bihar megye területén. A határ menti megyék egyenruhásai

idén is az úton töltik az ünnepeket, de ezúttal közösen járőröznek

a határátkelők környékén. A közlekedési rendőrök ezúttal kellemes meglepetést is tartogatnak: nem csak anyanyelvükön köszöntik az ünnepek alatt szeretteikhez igyekvő megfáradt gépkocsivezetőket, hanem – ha már karácsony a szeretet és gondoskodás ünnepe – egy kis frissítővel, kávéval-teával is megkínálják.

Az Ébresztő! néven futó magyarországi rendőrségi akciót idén először „importálják” Romániába, ennek részleteit pénteken közös sajtótájékoztatón ismertette Alin Haniş, a Bihar megyei és dr. Gyurosovics József, a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányság parancsnoka.

A cél, hogy elejét vegyék a közlekedési baleseteknek

a határ menti tranzitzónában. A több száz kilométert megtett sofőrök – elsősorban az ünnepekre hazatérő román vendégmunkások – ugyanis sokszor annyira fáradtak, hogy képtelenek figyelmesen vezetni, a részegséghez hasonló tüneteket mutatnak. Elsősorban őket célozzák meg az ébresztő akcióval, kávéval-teával, mely mellé jó tanácsokat is adnak.

 

Hirdetés

Az Ártánd–Bors határátkelőn évente 5 millió ember, mintegy 2 millió gépkocsi kel át, a legtöbb ünnepek idején. Az akció menetrendjét úgy állították össze, hogy lefedjék a legzsúfoltabb periódust.

November 29. és január 12. között ébresztgetik a fáradt gépkocsivezetőket, főleg éjszakai órákban,

Nagyvárad és Debrecen, illetve Érmihályfalva és Nyírábrány vonzáskörzetében. A két megye közlekedési rendőrei közel egy évtizede működnek együtt, de eddig külön-külön ellenőriztek a határ két oldalán. A mostani akció premier, a magyar fél javaslatára, magyar és román belügyminisztérium támogatással született és a jövőben a többi határ menti megyére is kiterjesztik.

A kávé-tea mellé a sofőrök kétnyelvű szórólapokat is kapnak a fontos tudnivalókkal, ezek nyomdaköltségeit a magyar fél állta.

Hirdetés