Elhunyt Hajdu Győző, a magyarellenességéről hírhedt magyar

A kommunistától a posztkommunistáig terjedő rezsimek mindenkori, magyargyűlölő magyar kiszolgálója a napokban távozott az élők sorából.
Hirdetés
Holtakról vagy jót, vagy semmit – tartja a(z amúgy hibásan fordított) szólás. A most, életének 90. évében elhunyt Hajdu Győző író, szerkesztő, expolitikus kapcsán jót nem igazán tudunk mondani, annál viszont több kárt okozott, hogy semmit se mondjunk róla.
 
Hogy mi vitt rá egy, a marosvásárhelyi Református Kollégiumban érettségizett, 1952-ben a Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakon diplomázott embert, hogy a legordasabb, legsovinisztább, legmagyargyűlölőbb ceaușescui fasiszta kommunizmus lakájává szegődjön, talán csak a legközelebbi rokonai és ismerősei tudhatják. Az viszont tény, hogy az erdélyi magyar közösség körében neve gyakorlatilag a renegát szinonimájává vált. Miután 1989-ben távozni kényszerült az Igaz Szó című folyóirat éléről, Bukarestben talált menedékre, ahol az Iliescu-féle bagázs támogatásával Együtt – Împreună címen hozott létre kétnyelvű lapot, amelyben lelkesen gyalázott mindent, ami magyar, különös tekintettel Magyarországra, az erdélyi magyar pártokra és az autonómiatörekvésekre.
 
„Áldásos” tevékenysége nem korlátozódott saját propagandalapjára, bármilyen orgánumban hajlandó volt a magyarság ellen uszítani, amely hajlandó volt helyet adni az ilyen témájú cikkeknek.
 
Ha többet is szeretne megtudni dicstelen pályafutásáról, itt olvashat róla. 

Hirdetés