Egy harmadik bírót is elfogyasztanak a korrupcióval vádolt Kiss Sándorék

Kettő képtelen volt dönteni.
Hirdetés

Nem bizonyult elegendőnek két bíró Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnök, megyei RMDSZ-elnök korrupciós perében, egy harmadikra is szükség van. Bár a Nagyváradi Táblabíróságnak ma délben kellett volna ítéletet hirdetnie az egyik legnagyobb Bihar megyei korrupciós perben, ez nem történt meg.

Azért nem, mert az ügyben eljáró két bíró nem jutott közös nevezőre. Így a verdiktet a Mikulás hozza, december 10-én reggel 9 órakor hirdetik ki. Ehhez azonban egy harmadik bírót is kisorsolnak a meglévő kettő mellé, hátha egy triumvirátus már döntőképesnek bizonyul.

A tévészerelőből Bihar megye egyik legbefolyásosabb politikusává vált Kiss Sándor az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint több korrupciós ügy kulcsfigurája volt. A Bihar Megyei Törvényszék júniusban alapfokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek.

A törvényszék hat, illetve négy évi letöltendő börtönbüntetést rótt ki Kiss bűntársaira, ugyanakkor elévülés miatt felmentette a vád alól a korrupciós ügy magyarországi vádlottjait, Miklóssy Ferencet és Miklóssy Lászlót.

Hirdetés

Az ügyészek megállapították: összesen 8,6 millió eurós kárt okoztak a Bihar megyei önkormányzatnak, ezért Kiss Sándort 5,5 millió euró, Beneamin Rust, a Selina cég vezetőjét pedig 3 millió euró kártérítés kifizetésére kötelezik. Utóbbi négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Bojtor Vilmos László hat évet kapott.

Utóbbi november elején érdekes tanúvallomást tett: azt állította, hogy a magyar és a román titkosszolgálat, valamint a DNA unszolására vallott Kiss ellen.

Hirdetés