Nincs mit veszítenie, így kollégáit piszkálja Lucian Şova. Minden joggal

Az anyagi jólét nem elég, ha nincsenek megfelelő közlekedési feltételek – ez a hamarosan búcsúzó szállításügyi miniszter legújabb ars poeticája.
Hirdetés

Bátrabban nyilatkozgat Lucian Şova szállításügyi miniszter amióta múlt héten párttársai kirúgták a kormányból, majd ő is lemondott a tisztségéről. Mivel Klaus Iohannis államfő egyelőre nem járult hozzá távozásához, a tárca „túszaként” folytatja a munkát, s ha már az országot járja, el is mondja a véleményét a romániai közlekedés állapotáról.

Şova meglátogatta az épülő észak-erdélyi autópálya Maros megyei szakaszait, Radnóton pedig nyilatkozott a sajtónak. Megerősítette:

még idén átadják az A3-as autópálya Radnót (Iernut) és Nyárádtő (Ungheni) közötti 13,7 kilométeres szakaszát.

Bár a december elsejei nemzeti ünnepre már biztosan nem készül a két szakaszból álló autópályarész, ígérete szerint még ebben az évben beindul rajta a közlekedés.

Kevésbé optimista hangot ütött meg a Román Vasúttársaság (CFR) helyzetéről. Igaz, egy korábbi őszinteségi rohamában már elkotyogta, hogy

„az 1989-es szintre kellene felhozni a román vasutakat”.

Ezúttal a miniszter egészen nyíltan saját kollégáit – konkrétan a pénzügyminisztert, közvetetten pedig a Dăncila-kormányt, illetve az előző szállításügyi minisztereket – tette felelőssé azért, mert a CFR kevés pénzből kénytelen működni, így nem tud infrastrukturális fejlesztéseket tenni.

Hirdetés

Úgy vélekedett, Románia költségvetésében előkelőbb helyen kellene szerepelnie a szállításügyi infrastruktúrának, melyen a „PSD munkájának köszönhetően megemelt jövedelmű emberek és nyugdíjasok közlekednek”.

„Eljött az ideje, hogy egy jobb életnek örvendjünk, ne csak több pénzünk legyen, hanem jobb életkörülményeink is” –

fogalmazott Lucian Şova. Azt nehéz lenne megállapítani, hogy mennyi cinizmussal a hangjában mondta mindezeket.

A román vasút kapcsán többször is elhangzott az utóbbi időszakban, hogy siralmas infrastrukturális hiányosságokkal küszködik, könnyen meglehet, hogy pár éven belül már nem is létezik majd működőképes vasúti hálózat. A vágányok 75, a hidak 65, a töltések 50, illetve a vezetéktartó oszlopok 90 százalékának lejárt az élettartama, és sürgős javításra szorul. Ennek folyományaként életveszélyes normális paraméterek között használni az infrastruktúrát, ezért olyan lassúak a szerelvények – mutatott rá nemrég a Pro Infrastruktúra Egyesület.

Hirdetés