Centenáriumi tél: húszezren fagyoskodnak ebben a romániai városban

Mert a polgármesteri hivatal nem fejezte be a minihőközpontok építését. Kész jégverem hatezer lakás és 40 hivatal.
Hirdetés
Románia egyik legnépesebb városának, Galacnak a polgármestere úgy döntött, azzal tisztelik meg Románia centenáriumi szülinapját, hogy idén mindenkit lekapcsolnak a városi központi fűtésről, mert azt teljesen átszervezik és modernizálják. 
 
A tél viszont hamarabb érkezett, mint az új, gázalapú fűtés, így hatezer lakás és közel 40 hivatal változott jégveremmé november második felére. A fűtetlen lakásokban mintegy húszezer ember él, közülük a pechesebbek még olyan hivatalban is dolgoznak, ahol szintén nincs fűtés. Ilyen a prefektúra, a lakossági nyilvántartó és útlevélhivatal, a jogosítványokat és forgalmi engedélyeket kiadó hivatal, néhány rendőrörs, az egyetem orvosi és gyógyszerészeti kara, az orvosi kamara és néhány orvosi rendelő.
 
Az itt dolgozó közalkalmazottak felváltva melegednek, ugyanis ventilátoros hősugárzókkal próbálnak fűteni, de ezekben az épületekben régi a villamoshálózat, és nem bírja, ha egyszerre több nagy fogyasztót kapcsolnak rá. Az irodák többségében a hőmérséklet nem haladja meg a 15 fokot, a rendőrök, tanárok, orvosok, hivatalnokok vastagon felöltözve próbálják ellátni a feladataikat – írja a Mediafax az itt dolgozó alkalmazottak beszámolói alapján.
 
A városi fűtés átállításának több nagy munkálata már befejeződött, másokat most fejeznek be, egyes helyeket még rá kell kötni a fő gázvezetékre, máshol engedélyekre várnak. A lakónegyedekben kiépített 24 minihőközpontot sorra indítják el, ahogy befejezik a munkálatokat, a végső határidő december közepe, nyilatkozta a hírügynökségnek Raluca Ardean városházi szóvivő.
 
A minihőközpontok beindítására 15 ezer olyan galaci lakos vár reszketve, aki olyan tömbházban lakik, amelyeket ezekre a hőközpontokra kapcsolnak. Vannak, akik hősugárzót vagy elektromos kalorifert működtetnek addig a lakásukban, de ők se tudják 16 fokosnál többre melegíteni a szobákat. A nyugdíjasok pedig nem merik bekapcsolni az árammal fűtő berendezéseket, mert attól félnek, nem tudják kifizetni majd a villanyszámlát, ezért inkább három réteg ruhában és két paplan alatt alszanak, vázolta a Mediafaxnak az egyik galaci lakótársulás gondnoka, aki abban reménykedik, december 1-re rácsatlakoztatják őket az egyik minihőközpontra.
 
Több ezer másik lakásban, amelyek nem részei az új fűtési rendszernek, 3000 lejes „kazánsegéllyel” próbálta megoldani a városháza, hogy senki ne maradjon télre fűtés nélkül. Ebből a lakók kazánt, bojlert, elektromos kalorifereket, infrapaneleket vásárolhatnának, de a 3700 kérvényező közül még csak 1543-nak fizették ki az alternatív fűtőeszközökre beígért segélyt. 
 
A Mediafax érdeklődésére az illetékes városházi igazgató természetesen megígérte, hogy gyorsítják az elszámolást és a segélyek kifizetését, de az is kiderült, hogy még csak most kezdték el felmérni, ezekben a tömbházakban hányan maradtak ki mindegyik rendszerből, és egyelőre csak annyira jutottak, hogy a lakótársulásoknál kifüggesztették a segély igénylésének feltételeit.

Hirdetés