Az eltörökösödött Románia

Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) múlt hétfőn (november 5-én – a szerk.) lezajlott országos végrehajtó bizottsági ülése (CExN) semmilyen meglepetést sem hagyott a jövő hétre, amikor annak a kabinetnek a minisztereit fogják értékelni, melynek miniszterelnöki szerepét Viorica Dăncilă asszony játssza pocsékul.

Azok kapnak majd rossz jegyeket, akik már nincsenek Vâlcov úr, az éjszaka kellős közepén, sírok között zajló műveletekre szakosodott „ritka értékes ember” (utalás arra, hogy Marius Vâlcov kriptákban rejtette el műtárgyait, egyéb értékeit a korrupcióellenes ügyészek elől – a szerk.), vagy maga Liviu Dragnea ínyére, és kénytelenek lesznek csomagolni, hogy átadják a helyüket más kedvenceknek. Olyan alakoknak, akiknek még jobban degeszre van tömve a bőröndjük az El Lider Maximo-nak tett hűségígéretekkel. A bőrönd lett a párt jelképe, a vörös kakasos meséket hétfő óta felváltották a hazugságokkal, aljasságokkal és az emberi méltóság megsértésével teli lufik.

Ez a szomorú valóság, ez a PSD. Nagyon kevesen mernek kiríni a sorból,

a párt vezetősége teljesen alárendeltje Dragneának. Dragneának pedig, mint Sztálinnak hajdanán, mindig igaza van, ő az első számú szakértő a lopásokban és a szélhámoskodásokban, így aztán hűen és gyors ütemben követik a példáját. Már amíg lehet, amíg létezik a párt, mert már több mint biztos, hogy ha Dragneára lecsap az igazságszolgáltatás – a tisztességes igazságszolgáltatásra gondolok, nem a Tudorel Toader, vagy a még mindig a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) élén álló Simona Camelia Marcu félékre –, akkor porrá és hamuvá válik az 1990 elején Ion Iliescu és a kommunista nomenklatúra egyik napról a másikra a forradalom gyermekeivé vált volt tagjai által létrehozott párt. Igaz, Iliescu fészénései (FSN, Nemzeti Megmentési Front – a szerk.), akik a Ceauşescutól való rettegésben nevelkedtek fel, kevesebbet, mértékletesebben loptak, miközben Dragnea és társai annyit lopnak, amennyit bírnak és szinte az egész Dăncilă asszony által vezetett kormány Emil Bobu, Tudor Postelnicu és Dincă-Teleagă (volt kommunista vezetők – a szerk.) indigóval készült másolataiból áll. A kormányt pedig az a Viorica Dăncilă vezeti, akit Suzănica Gâdea, Aneta Spornic vagy Alexandrina Găinuşă bármikor leiskolázhattak volna (szintén kommunista, híresen műveletlen volt vezetők – a szerk.).

A CExN következő ülésén, ahol megnevezik a jövendőbeli minisztereket, várhatóan jelentősen megnő majd a Győzelem-palotában szétszóródott Bobuk száma.

Nem számít az IQ, még kevésbé a kevés iskola, az a tény, hogy harmadosztályú egyetemeken szerezték az okleveleiket

Hirdetés

és annyi évesen, amikor az ember már kezd időskorúnak számítani. Senkit sem érdekel már, hogy a magas rangú vádlott Dragnea Liviu Nicolae által tisztséghez juttatott miniszterek bőröndjében olyan doktori disszertációk lapulnak, melyekről biztosan tudni lehet, hogy elejétől végéig plagizáltak. A plagizálás már nem számít, már „nem játszik”, az oktatásügy ideiglenes minisztere, Rovana Plumb asszony által aláírt utasítás értelmében már nem ok a doktori iskolák lepontozására. Így aztán egyáltalán nem kizárt, hogy hamarosan erénynek, a PSD-hez való tartozás, a Dragnea márkájú eredeti szociáldemokráciához testestől-lelkestől való kötődés tesztjének számít majd, már ha nem fogják magát a szót is törölni a szótárból egy sürgősségi kormányrendelettel. Mint ahogy az sem érdekel senkit, hogy Románia január 1-től mindenki szeme láttára teszi majd nevetségessé magát, amikor átveszi az Európai Tanács vezetését.

Csaknem két évvel azután, hogy egy felelőtlen koalíció átvette a kormányzást, nemcsak a PSD, hanem maga Románia is eltörökösödött.

Hirdetés