KiÚttalan
Szerző: Lulea Marius Dorin
2018. november 9. péntek, 11:44
Romániának nem sikerült autópályán begurulni a nagy egyesülés centenáriumi ünnepére. Van viszont egy megakatedrálisa. Meg unionista vágyai.

Ostobák, gazemberek vagy árulók azok a politikusok, akik holmi kisszerű személyes érdekeknek, vagy – még rosszabb – bizonyos románok ellen irányuló idegen érdekeknek szolgáltatták ki a hazát. De még ostobábbak, még nagyobb gazemberek és árulók azok, akik az idők folyamán a közlekedésügyi minisztériumot vezették, amely a legnagyobb átverés volt, amit a románok elszenvedhettek,

olyan fekete lyuk az állami költségvetésben, mely semmilyen említhető eredményt sem tud felmutatni.

A román forradalom óta eltelt 28 évben, melynek jelentős változást kellett volna hoznia a románok életében, a közlekedésügyi minisztérium, az állami költségvetés ezen fekete lyuka azt a negatív sikert volt képes felmutatni, hogy alkalmatlan volt egy olyan autópálya-hálózat kiépítésére, mely Románia összes történelmi régióját összekötné a civilizált Európa többi részével.

A románok egyértelműen jobban élnek, mint 1989 előtt, de a román politikusoknak az az érdemük, hogy képesek voltak sikeresen korlátozni ezt, hiszen az összes dolog nem a hazai téren folytatott politikáknak köszönhető, hanem a gazdasági növekedés globális trendjének, az innovációnak, de főleg annak, hogy a világ legerősebb és leggazdagabb gazdasági tömbjének vagyunk a tagjai.

A mieinknek annyit sikerült elérniük, hogy ne menjen jobban a sorunk és e téren tökéletesen boldogulnak.
Az összes román egyetlen államban való Nagy Egyesülése után 100 évvel nagy ünnepet kellett volna tartanunk és

az Egyesülés-autópálya szalagját kellett volna átvágnunk, mely Brüsszellel köti össze Moldvát.

Nemcsak ez nem történt meg. Még csak tervbe se vette senki.

A közlekedésügy mostani bákói (Bacău) miniszterét, Lucian Şovát mintha nippnek helyezték volna a tisztségbe: vezetése alatt egyetlen projekt sem haladt előre. Nem tudom, mi a napi tevékenysége, vagy miért megy egyáltalán munkába Lucian Şova, de az biztos, hogy nem autópályák építésén ügyködik. Talán van benne annyi jóérzés (persze, hogy nincs), hogy egész fizetését eladakozza, hiszen esetében semmilyen teljesítményről sem beszélhetünk.

Jelen pillanatban a Közlekedésügyi Minisztérium az ostobaság, a nemtörődömség és a felelőtlenség emlékműve, olyan minisztérium, melyet teljesen be kellene zárni, ajtaját le kellene pecsételni és – miért ne?! –, ahogy a gyermek mondták: szalonnával bekenni és a kutyáknak odaadni.

A Nagy Egyesülés Katedrálisa – az egyetlen megvalósított nemzeti cél

A Centenárium Évében megvalósított egyetlen nemzeti célkitűzés a Nagy Egyesülés Katedrálisának megépítése. Azoknak mondom, akik nem tudják, a katedrális nem a jelenlegi pátriárka szeszélye.

Egy katedrális megépítésének ötlete már rögtön 1918 után felmerült, de eddig sohasem adódott olyan nemzedék, mely képes legyen megvalósítani a projektet. A katedrális valójában mindazoknak a románoknak állított emlékmű, akik a román nemzetért áldozták fel magukat, akik a haza kiteljesedéséért, függetlenségéért és annak megőrzéséért harcoltak.
Íme, a Román Ortodox Egyház sokkal jobb menedzsernek bizonyul a román államnál és megvalósítja azt, amit a románok 100 évvel ezelőtt tervbe vettek.

Egyesülési népszavazás – egy másik kötelezően teljesítendő célkitűzés

E sorozatos kudarcok közepette a civil társadalom igyekszik megmenteni a Centenárium Évből azt, ami még megmenthető.
Jelenleg több száz önkéntes vesz részt abban az aláírásgyűjtésben, melynek célja unionistává változtatni Románia alkotmányát. Egy unionista preambulum beiktatása a cél. További információkat itt találhatnak.

December 1-én minden unionista Gyulafehérváron lesz, de nemcsak az unionisták. Ez a centenáriumi év, és mindnyájunknak nemzeti célkitűzéssé kell változtatnunk Románia egyesülését a Moldovai Köztársasággal, ahogy azt 1859-ben meghatározták, a jelenlegi politikai osztály akaratával szembemenve, mely csak a saját, a néptől idegen célját követi.
A politikai osztály sorozatos kudarcai közepette e pillanatban, a Centenáriumi Év megmentése szempontjából kötelességünkké válik, hogy sikerre vigyük ezt a kezdeményezést.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28828
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.