És Szijjártó Péter egyszer csak ismét Bukarestben termett

Ahol román kollégájával mi másról is tárgyalhatott volna, mint a romániai magyar közösségről és a magyar-román viszonyról.
Hirdetés
Az utóbbi időben egyre gyakoribbak a magyar-román külügyi találkozók, olyannyira, hogy Szijjártó Péter egyszer csak hipp-hopp, pénteken ismét Bukarestben tárgyalt. A magyar külgazdasági és külügyminiszter Teodor Meleşcanuval, a román diplomácia vezetőjével cserélte az eszmét, majd azt is kifejtette, hogy mi Budapest célja.
 
„Magyarországnak és a Romániában élő magyarságnak is egyértelmű érdeke, hogy a két ország között jó kapcsolat legyen, ezért mind a magyar, mind a román fél sokat tett az utóbbi időben” – mondta az MTI-nek nyilatkozva Szijjártó.
 
Megemlítette: olyan érzékeny, a magyar fél számára fontos kérdésekben sikerült előrelépést elérni, mint a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraindítása, a tanügyi törvény módosítása és a tankönyvszabályozás.
 
Mindez alátámasztja azt a stratégiát, hogy Magyarország és Románia közös sikertörténetekkel tudja elérni annak a bizalmi bázisnak az újraépítését, amelyre alapozva a nehéz kérdések is megoldhatók – mutatott rá Szijjártó Péter.

 

Hirdetés