Több hasznot húzna a turistákból a kolozsvári városvezetés

De nem csak kérne, adna is.
Hirdetés

Olyan látványosan nő a Kolozsvárra látogató turisták száma, hogy ez még a városvezetésnek is feltűnt. Az Emil Boc vezette önkormányzat jobban odafigyelne és több hasznot húzna az Erdély fővárosa iránti érdeklődésből. Éppen ezért januártól külön illetéket vezetnek be a városban megszálló vendégek után, minden Kolozsváron töltött éjszaka 5 lejt hoz majd a városvezetés konyhájára. Persze, a pénzt nem direkt a városba érkező turistáktól kérnék – az udvariatlan lenne –, hanem a szállásadók – a díjat a panzió-, kemping-, hostel- és szállodatulajdonosok foglalják majd be áraikba és továbbítják a városkasszába.

A gyakorlat nem új keletű, sok turistákból élő európai ország alkalmazza Spanyolországtól kezdve Montenegróig. A tény, hogy Kolozsváron is bevezetik, azt igazolja, hogy a kincses város vezetése egyre nagyobb figyelmet szentelne a városba látogató és itt pénzt költő turistákra. A 2019. január elsején életbelépő illeték ugyanis külön alapba folyna, melyet a turisztikai szolgáltatások fejlesztésére fordítana a városvezetés. Innovatív projektekkel, a helyi termékek és gasztronómia támogatásával szeretnék elérni, hogy még több turista látogasson a kincses városba.

Ezek jelenleg is szép számban jönnek, a szakemberek szerint évről évre látványos a növekedés: az idei év első felében mintegy tíz százalékkal több látogató jött Kolozsvárra, mint egy évvel korábban. Ráadásul a kincses városban júliusig megforduló közel 300 ezer turistának a 22 százaléka más országból érkezett. A külföldi turisták listáját továbbra is a magyarok vezetik, őket a németek, az olaszok, a britek és a franciák követik a sorban.

Hirdetés