Egyesülési vagy szilveszteri tűzijáték hozhatja el a magasabb minimálbért

A kormány nem akarja csak úgy, egy esős novemberi hétköznapra időzíteni ezt a fontos lépést.
Hirdetés

November elsejétől biztosan nem emelkedik a minimálbér, jelentette be ma Viorica Dăncilă kormányfő, hiába javasolta ezt a gazdasági előrejelző bizottság, és hiába szurkolt ennek az időpontnak Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter. 

A kormányfő szerint december 1-től vagy január 1-től léphet érvénybe az emelés, amelyről tegnap este állapodtak meg a szakszervezetek és a munkáltatók képviselőivel. Eszerint 1900 lejről 2080-ra emelkedik a bruttó minimálbére azoknak, akiknek nincs felsőfokú képzettségük, és 2350 lejre a diplomásoké, illetve akik legalább 15 éves munkatapasztalattal rendelkeznek.

A képzettség szerinti különbségtétel nem diszkriminatív, nyilatkozta ma a kormányfő, más uniós országokban is bevett gyakorlat. Dăncilă nem ért egyet saját pénzügyminiszterének azzal a tervével, hogy az emelésért cserébe 2019-ben befagyasszák a közalkalmazotti béreket. Eugen Teodorovici a befagyasztás tervét nem itthon, hanem európai fórumokkal közölte.

Romániában 2011 óta egységes a minimálbér, és azóta folyamatosan emelik is. Csak míg 2011-ben a munkaszerződések 8 százalékában volt pusztán a minimálbér az alkalmazott jövedelme, addig 2018-ra a minimálbérrel szerződtetettek aránya 47 százalékra emelkedett, figyelmeztet a Demos nevű, új baloldali párt, amely szerint a minimálbér alkalmankénti, pontszerű emelése messze nem elég, hogy Romániát kirántsa a szociális katasztrófahelyzetből.

Hirdetés