Paktummal védenék a kárpátaljai magyarokat

Az utak előtt a bizalmat kell újjáépíteni Magyarország és Ukrajna között.
Hirdetés
Magyarország kisebbségvédelmi egyezményt kötne Ukrajnával – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel Varsóban, ahol ukrán partnerével, Pavlo Klimkinnel tárgyalt egy biztonságpolitikai fórum helyszínén. 
 
A most bejelentett javaslat szerint a két kormány tartózkodna olyan politika folytatásától, amely egy nemzeti közösség asszimilációjához vezethet és amely egy-egy térségben megváltoztatná a nemzetiségi összetételt. Az egyezmény szabad nyelvhasználatot biztosítana a nemzetiségeknek 
  • a vallásgyakorlás, 
  • a kultúra, 
  • az oktatás
  • és a közigazgatási intézkedések esetében.
Az ukrán fél egyelőre a javaslat tanulmányozására tett ígéretet – mondta el Szijjártó Péter, aki reméli, hogy a következő, december 7-i milánói találkozón a magyar és az ukrán fél a tervezetet már érdemben, részleteiben is megvitathatja.
 
Világos, hogy „a bizalom újjáépítéséhez kis lépéseken keresztül vezet az út” – húzta alá a miniszter. Pozitívnak értékelte, hogy az ukrán parlament honlapjáról lekerült az az aláírásgyűjtési petíció, amelynek révén a magyar nemzeti közösség deportálását akarták volna kezdeményezni Kárpátaljáról. Elmondta, Klimkinnel nemrégen egyetértettek abban, hogy a petícióra a „gusztustalan kifejezés sem lett volna túlzás”.
 
Pozitívnak értékelte azt is, hogy „a magyar nemzeti kisebbség vezetőivel szemben kihelyezett, hazug óriásplakátok ügyében” az ukrán hatóságok nyomozást kezdeményeztek.
 
Megállapodás született arról, hogy az ukrán kormány kinevez egy, a határon átnyúló gazdasági együttműködésért felelős kormányzati tisztségviselőt. Szijjártó Péter „a bizalmi alap újraépítésének jegyében” jelezte Klimkinnek, hogy Budapest készen áll annak az 50 millió dollár értékű hitelkeretnek az aktivizálására, amelyből útépítést finanszíroznának Kárpátalján. 
 
Magyarország kész annak a programnak a folytatására is, amelynek a keretében több ezer, a kelet-ukrajnai harcokban érintett családból származó gyerek táborozhatott eddig a Velencei-tónál, és továbbra is évente száz államilag finanszírozott ösztöndíjat biztosít az ukrán hallgatók számára a magyar egyetemeken – sorolta a miniszter.
 
„Magyarországnak az az érdeke, hogy a kialakult konfliktust minél előbb meg tudjuk oldani” – szögezte le Szijjártó Péter. Úgy vélte: ez jó lenne mindenkinek, nemcsak Ukrajnának és Magyarországnak, hanem elsősorban a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösségnek.

Hirdetés