Jön az átszabott minimálbér

Még nem tudni, pontosan mikortól, de legalább száz lejjel növelik.
Hirdetés

Legalább száz lejjel növelik a nettó minimálbért, a diplomásokét még többel – állapodtak meg kedd este a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői. A kormány közleménye szerint már csak azt kell eldönteniük, mikortól emelik, de ezt is mihamarabb eldöntik – írja a News.ro hírügynökség.

Abban állapodtak meg a háromoldalú tárgyaláson, hogy a jelenleg 1900 lejes bruttó minimálbért 2080 lejre emelik a felsőfokú képzettség nélküliek számára, míg a diplomások, illetve a minimum 15 év tapasztalattal rendelkezők számára 2350 lej lesz a bruttó minimálbér. A bruttó 2080 lejre emelése nettó 100 lejes növekedést eredményez a kormányközlemény szerint.

A minimálbér összegét korábban, 2011 előtt kötötték már végzettséghez. A mostani különbségtétellel 15 százalékos előnyhöz jutnak azok a diplomások, akik minimálbérért dolgoznak.

A minimálbér emelésének szükségességét mindegyik érintett fél belátta, áll a közleményben, amely az indokokat viszont nem részletezi. A szakszervezetek szeretnék, ha a kormány már november 1-től emelné, a munkáltatók halasztanák január elsejéig. A minimálbér növelését pár napja először belengető munkaügyi miniszter, Lia Olguţa Vasilescu már akkor november elsejét emlegette mint a béremelés valószínű időpontját.

A kormány legutóbb idén január elsején emelte a minimálbért: bruttó 1450 lejről 1900-ra, de ez nettóban nem volt ennyire látványos, a PSD-ALDE-kormány adóreformjával ugyanis az összes társadalombiztosítási járulékot a munkavállalókra terhelte.

Hirdetés