Így járnak a műemlék épületek Erdély multikulturális fővárosában

Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
Hirdetés

Ez itt Kolozsvár. Tudják, a Kincses. A multikulti. A mindenféle főváros. Az erdélyi kultúra vezérhajója. Közelebbről: az Óvár. Még közelebbről: a Vár utca 8. Régebb Kisbúza utca 8. Románul Fortăreței 8. És igen, mindenki büszke erre az épületre. Mert, ugye, itt alapította Szábel Boldizsár uram 1815-ben az ő kis kórházát. (Aki további részletekre kíváncsi, itt olvashat értő szöveget, Murádin János Kristóf tollából.) Amint arról a homlokzaton elhelyezett emléktábla is megemlékezik. Eszerint: SZÁBEL BOLDIZSÁR ISTENES ALAPITVÁNYI VÉG RENDELÉSE SZERINT MARADIKAI ÁLTAL HAT SZEGÉNY EL AGGOT FÉRFIAK ÁPOLÁSARA 1815-BE LÉTRE HOZATATT KÓRHÁZ. UJBÓL ÉPITTETETT FIA SZÁBEL MENYHÁRD GYÁMNOKSÁGA ALATT ÉS KÖLTSÉGÉN 1844-BEN.

Alatta, az épület homlokzati falán egészen másról emlékeznek meg, egészen mások. Mit mondjunk, egészen dekoratív. Hát így állunk a városközpont műemlékeinek harcos védelmével.


Fotók: Szántai János.

Hirdetés