Átveri a magyar tanítókat a minisztérium a diszkriminációellenes tanács szerint (is)

Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
Hirdetés
Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNDC) szerdai döntésével kimondta azt, ami eddig is egyértelmű volt: az oktatásügyi minisztérium hátrányosan megkülönbözteti a magyar tanítókat azáltal, hogy nem kaphatják meg a román órák után járó plusz juttatást.
 
Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács vezetője a szerdai gyűlés után azt mondta, a szaktárcát törvény kötelezi arra, hogy a bérezésnél figyelembe vegye azt, hogy a magyar tanítóknak több órát kell tartaniuk az anyanyelvórák miatt, mint a román kollégáik. A minisztériumnak egy hónapja van arra, hogy megoldja a helyzetet, s amennyiben átlépi a határidőt, pénzbírságot kap a CNCD-től. 
 
Amint arról beszámoltunk, a román nyelv oktatásával kapcsolatos botrányba belebukott Valentin Popa volt tanügyminiszter július végén rendelte el, hogy októberre már ne utalják ki a kisebbségi nyelveken oktató tanítóknak a román nyelvórák megtartásáért járó juttatást. 
 
A szaktárca korábban túlórákként könyvelte el és fizette ki a kisebbségi iskolákban megtartott románórákat, melyek többletterhet rónak az ilyen anintézetekben dolgozó tanítókra. A kisebbségi nyelveken oktató iskolákban ugyanis az anyanyelvi írás, olvasás, kommunikáció és irodalom órák mellett tanítják a román nyelvet is, mely a román iskolákban az anyanyelv oktatásának számít.  

Hirdetés