Mindenki Romániát félti ma Strasbourgban

Úgy aggódik mindenki az Európai Parlamentben, hogy öröm nézni.
Hirdetés

Egyre növekvő aggodalommal követi az Európai Bizottság a romániai fejleményeket, visszalépés figyelhető meg a reformfolyamatban – jelentette ki a brüsszeli testület első alelnöke az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

Timmermans az igazságszolgáltatást félti

Frans Timmermans a román jogállamisági helyzetről szóló vitában hangsúlyozta: az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes küzdelem elengedhetetlen sarokköve egy erős Romániának az Európai Unióban, márpedig ezeket jelentősen gyengítené, amennyiben változtatás nélkül fogadnák el a vitatott törvényeket.
 
Rámutatott, hogy korábban jelentős előrelépések történtek, ezek visszafordíthatatlansága pedig előfeltétele a román igazságszolgáltatás működését ellenőrző uniós mechanizmus (CVM) lezárásának.
 

Dăncilă az ártatlan állampolgárokat félti

Felszólalásában Viorica Dăncilă kormányfő tiszteletet kért az országnak, és leszögezte, hogy nem az európai intézmények, a bíróságok, a politikusok, hanem az állampolgárok számára próbálnak működő, tisztességes igazságügyi rendszert kiépíteni. Kifogásolta, hogy az igazságügyi ellenőrzési mechanizmus jelentései nem ejtenek szót a jogsértésekről, sem a hírszerző szolgálatok és az igazságszolgáltatási intézmények közötti titkos együttműködési megállapodásokról
 
A kormányfő felszólalásában kérte, közöljék, hogy kik szövegezték meg a romániai igazságügyi reformot megfigyelés alatt tartó MCV keretében készített országjelentést.
 

Mindenki félt mindenkit

A vitán feflszólaló képvselők nagyjából pártállástól függően védik vagy kezdik ki a hétvégi referendumot, az augusztus 10-i tüntetésen elszabaduló rendőri erőszakot és annak kivizsgálását, a civil szervezetek ellen készülő törvényjavaslatot, és közben mindenki a szabadságukért annó vért is ontó román állampolgárokat félti. A sok eljárási felszólalással tarkított vita egyik vissza-visszatérő, de valójában ki nem fejtett pontja, hogy ki képviseli autentikusabban az állampolgárokat: a választáson többséget szerző PSD, vagy a tüntetések többségét szervező #rezist mozgalom.

Hirdetés