Hurrá! Megint van esély arra, hogy épüljön néhány kilométernyi autópálya Bihar megyében

Legalábbis két szakasz kivitelezőjét kiválasztották.
Hirdetés

Mi már nem merünk semmit ígérni, de annyi tény: az Országos Közútkezelő Társaság győztest hirdetett az észak-erdélyi autópálya két Bihar megyei szakaszának megépítésére.

Rossz hír a jóban: összesen három szakasz van, és a harmadik esetében egyelőre még kivárnak.

De: a Bihar megyei kormányhivatal keddi közlése szerint annyi már bizonyos, hogy a Bisztraterebes és Bihar, illetve a Bihar és Bors közötti szakasz kivitelezőjét hétfőn kiválasztották. Az építőnek ráadásul nem is kell messziről jönnie, ugyanis a győztes konzorciumok közt egy ismert nagyváradi vállalkozó, Beniamin Rus érdekeltségébe tartozó cégek- a Trameco és a Drumuri Bihor, azaz Bihari utak – is ott vannak.

A Bisztraterebes és Bihar közötti szakasz hossza 29 kilométer, a Bihar-Bors szakaszé pedig 5. Előbbi kivitelezési ideje 24, utóbbié 19 hónap – már a szerződés aláírásától számítva. Addig azonban még kell kell várni, hogy a vesztes cégek megóvják-e az eredményt.

A harmadik, 26 kilométeres Berettyószéplak-Bisztraterebes szakaszon még tart a pályázatok elbírálása – de remélhetőleg előbb-utóbb itt is győztest hirdetnek.

Hirdetés

Hogy ebből mikor lesz autópálya, azt nehéz megjósolni. 2015-ben ugyanis egyszer már győztest hirdettek az érintett szakaszok kivitelezésére, de a nyertes cégek összevesztek egymással, és végül 2016-ban fel kellett bontani a szerződést.

Az érintett szakasz egyébként emblematikus: Berettyószéplak mellett található az a félbe hagyott viadukt, amelyet még a sztrádaépítés eredeti győztese, az amerikai Bechtel kezdett el építeni egy víztározó fölött.

Hirdetés