Varga László Edgáré a Csiki László-díj

Szárhegyen tanácskoztak az erdélyi magyar írók.
Hirdetés

A 11. Szárhegyi Írótábor zárómozzanataként, vasárnap adták át a Csiki László Irodalmi Díjat, az elismerést Varga László Edgár kapta. A bírálóbizottság a Kolozsváron élő költőt, a marosvásárhelyi Látó folyóirat szerkesztőjét Bejárónőm: isten című legújabb verseskönyvéért tüntette ki.

A Csiki László Irodalmi Díjat a tíz éve elhunyt író, költő emlékére alapították az írótábor szervezői, Hargita megye tanácsának támogatásával, és kétévente osztják ki a szárhegyi tanácskozáson az adott két évben megjelent legjobb, 35 éven aluli szerző tollából született irodalmi műért.

Az idei Szárhegyi Írótábor témája a Kántor Lajos és Láng Gusztáv Száz év kaland címmel megjelent irodalomtörténeti munkája által felvetett problémák, gondolatok megvitatása volt. A meghívott előadók – irodalomtörténészek, kritikusok, írók – egy átfogó erdélyi magyar irodalomtörténet lehetőségéről, az ezzel kapcsolatos kihívásokról, az erdélyi irodalom mibenlétéről is tanácskoztak az „új Kántor–Láng”-ként emlegetett, az elmúlt száz év hazai magyar irodalmát áttekintő vaskos szöveggyűjtemény kapcsán.

A tábor résztvevői megemlékeztek – a kötet egyik szerzője, a tavaly elhunyt Kántor Lajos irodalomtörténész, illetve Horváth Andor irodalomtörténész, egyetemi tanár mellett – az erdélyi magyar irodalom azon jeles alkotóiról, akik idén távoztak közülünk: Bréda Ferencről, Egyed Péterről, Jancsik Pálról és Kányádi Sándorról.

Az írótábort különösen érzékeny veszteség érte főszervezője és „szellemi mentora”, Egyed Péter költő, író, filozófus elhunytával – ezt a mentori szerepet idéntől Markó Béla költő, egykori RMDSZ-elnök vette át, az összegyűlt írók közös döntése alapján.

Hirdetés