És végül mégiscsak összefutott egymással Dăncilă és Juncker Bukarestben

Az elbaltázott hétfő esti találkozó után a repülőtéren találkoztak.
Hirdetés

Aki lélegzetvisszafojtva várta, hogyan végződik Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének bukaresti látogatása, találkozik-e a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozójára érkezett brüsszeli főgóré Viorica Dăncilă román miniszterelnökkel a kudarcba és röhejbe fulladt hétfő esti megbeszélés után, most elengedheti a fotel karfáját: megvolt a találkozó.

Juncker útban hazafelé, a repülőtéren szakított 15 percet arra, hogy találkozzon a román kormányfővel, a megbeszélésen jelen volt Corina Creţu román uniós biztos is.

Annak elkerülésére, hogy – mint az hétfőn történt – a román miniszterelnök esetleg ismét lekésse a találkozót, biztonsági játékot játszva ő ért hamarabb a helyszínre, ahol egy órán keresztül várt partnerére. Így az EB elnöke számára már nem volt kibúvó: öleléssel és arcra puszival üdvözölte a román miniszterelnököt.

A két politikus az utólag kiadott, szűkszavú közlemény szerint a január elsején kezdődő román uniós elnökségre való felkészülésről tárgyalt.

A közép-európai régió államait tömörítő kezdeményezés kilenc államfő, illetve a német külügyminiszter és az amerikai energiaügyi tárca részvételével megrendezett gazdasági fórumán egyébként Juncker arról beszélt: a térség országainak, az EU keleti és nyugati tagállamainak együtt kell működniük, egyben a jogállamiság fontosságára is kitért.

Hirdetés

A látogatás egyébként nem végződött szerencsésen: Juncker gépe műszaki problémák miatt az eredetileg tervezettnél később szállt fel.

Lucian Şova közlekedési miniszter azonban nem ezért küldte ki a tárca ellenőrző testületét a repülőtérre, hanem azért, hogy kiderítsék: milyen körülmények között szállt le hétfőn az EB-elnök gépe, és pontosan mi történt azt megelőzően, hogy Juncker és a román kormányfő elkerülték egymást.

Hirdetés