Ennyi SRI-paktum van még érvényben Romániában

Egy kicsit soknak tűnik.
Hirdetés

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) 1990 óta összesen 565 megállapodást kötött különböző állami intézményekkel, ezek közül jelenleg 337 van érvényben – jelentette ki Claudiu Manda, a parlament SRI tevékenységét megfigyelő bizottságának elnöke azt követően, hogy csütörtökön maratoni, nyolcórás szeánsz keretében hallgatták meg a SRI igazgatóját, Eduard Hellviget.

A bizottság az összes megállapodás szövegét bekérte, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít az igazságügyi intézményekkel aláírt titkos paktumokra. Mint kiderült, a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal (CSM), az Országos Korrupcióellenes Ügyosztállyal (DNA), a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztállyal (DIICOT), a legfőbb ügyészséggel illetve más igazságügyi szervekkel összesen 18 megállapodást írt alá. Ezek közül kettő olyan van, amely titkos, és a terrorfenyegetés elleni fellépésre vonatkozik.

Mint ismeretes, a SRI és az igazságügyi intézmények közötti titkos paktumok ügye a kormány egyik vesszőparipája, mivel azt állítják: azok révén a hírszerzés összefonódott az ügyészségekkel, irányítása alá vonta őket, és egyfajta „párhuzamos államot” létrehozva koholt vádak alapján levadássza azokat a politikusokat és üzletembereket, akik nem engedelmeskednek neki.

Manda szerint egyébként Hellvig azt is elmondta, hogy az erőszakba fulladt augusztus 10-i kormányellenes tüntetés előtt a SRI jelezte az illetékes intézményeknek, hogy a megmozdulás erőszakba torkollhat. Ezekről Carmen Dan belügyminiszter korábban azt mondta: általános jellegűek voltak, és nem utaltak arra, hogy rendészeti szempontból válságos helyzet alakulhat ki.

A bizottság arra is fényt akar deríteni, hogy a tüntetést a kormány megdöntését akaró külföldi erők finanszírozták, ahogy azt a nagyobbik kormánypárt, a PSD állítja. Manda szerint ugyanakkor a SRI nem rendelkezik ilyen információkkal.

Hirdetés