A strasbourgi konzulátus épülete (Fotó: Google Maps)
Nepotizmus felsőfokon
Timi
2018. szeptember 13. csütörtök, 17:19
A legfőbb ügyészség vizsgálja, hogy történt-e hivatali visszaélés a strasbourgi főkonzul kinevezésekor.

A versenyvizsgát sikeresen teljesítő pályázó helyett mostohafiát nevezte ki strasbourgi főkonzullá Teodor Meleşcanu külügyminiszter. A legfőbb ügyészségre érkezett feljelentés nyomán az ügyben in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárás indult. A legfőbb ügyészség tájékoztatása szerint a büntetőeljárásban azt vizsgálják, hogy történt-e hivatali visszaélés Sorin-Adrian Pîrvulescu strasbourgi főkonzullá való kinevezésekor, illetve a tisztség elnyerésében szerepet játszott-e, hogy az illető Teodor Meleşcanu mostohafia.

A feljelentést július 25-én Vasile Popovici volt nagykövet tette, aki 2016 decemberében sikeresen versenyvizsgázott, mégsem nevezték ki főkonzullá. Vasile Popovici a Mediafaxnak elmondta: egyrészt egy közigazgatási eljárást indított, melyben kezdeményezte Sorin-Adrian Pîrvulescu kinevezésének visszavonását. A büntetőjogi vonatkozása az ügynek, hogy mostohafiát nevezte ki, a polgárjogi pedig az, hogy nem tartotta tiszteletben az általa vezetett minisztérium versenyvizsgájának eredményét – tette hozzá.

Popovici szerint az 1989 utáni Románia történetében példátlan visszaélés történt: miközben ő megfelelően felkészült a tisztségre, és erről a szigorú kritériumok szerint megszervezett versenyvizsgán is bizonyságot tett, Meleşcanu családtagját részesítette előnyben.

Vasile Popovici egyébként 17 éve dolgozik a diplomáciában, a temesvári Nyugati Egyetemen francia irodalmat tanít. Főkonzulként Marseilleben és Párizsban, nagykövetként Marokkóban és Portugáliában tevékenykedett.

A főkonzulok kinevezése minden esetben a törvényi előírásoknak megfelelően zajlott – nyilatkozta csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek Teodor Meleşcanu. A külügyminiszter állítása szerint semmiféle hivatalos értesítést nem kapott az ügyről. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28129
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.
Jól beolvasnak Bukarestnek a kisegyesülés évfordulóján.
Repülés a behavazott fenyveserdők fölött.
Egy régóta húzódó küzdelem ért véget a kolozsvári bíróság döntésével.
Nagyjából sehova. Mert lehet, hogy hősies dolog ennyi ideig protestálni, ám a mioritikus politikai valóság keményebb dió.
Ha romániai foci szeretve gyűlölt magyar csillaga interjút ad, arra bizony oda kell figyelni.