Rekordokat döntött, negyedmillió résztvevőt vonzott a 9. Kolozsvári Magyar Napok

Jövőre augusztus 18-25. között szervezik meg a jubileumi kiadást. Már várjuk!
Hirdetés

Mint minden évben, idén is felfele kerekedtek a Kolozsvári Magyar Napokkal kapcsolatos számsorok, tovább nőtt Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljának a népszerűsége. A KMN szervezőinek záróközleménye rekordok döntögetéséről szól: több mint 250 000-en vettek részt az augusztus 19-26. között megszervezett fesztiválon, melynek 60 helyszínén 630 különböző program közül lehetett válogatni. Mindhárom adat csúcsnak számít a KMN történetében. 

Bánffy-palota, mint éjszakai bulihelyszín

A Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület, a 110 fős szervezőcsapat és a 140 önkéntes mellett 165 partnerszervezet működött közre a fesztivál sikere érdekében. A szervezők szerint a legnépszerűbb Rúzsa Magdi és Demjén Ferenc koncertje volt, mindkét alkalommal hozzávetőlegesen 30 000 érdeklődő fordult meg a Főtéren, a vasárnapi zárógálára pedig – melynek keretében a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar lépett fel – több mint 20 ezren voltak kíváncsiak.

Zárógála a 100 Tagú Cigányzenekarral

A három zenei színpad további 33 koncertjére, valamint a több száz tematikus előadásra, foglalkozásra, kiállításra és számos egyéb tevékenységre is óriási érdeklődés mutatkozott – mutat rá a közlemény.

Támogatást gyűjtöttek a szervezők

Idén először támogatói karszalagok megvásárlásával a Kolozsvári Magyar Napok megszervezését lehetett segíteni, s így az adományozóknak hála 24 199 lej gyűlt össze.

Az idei program 105 gyermekfoglalkozást, a rendezvény egyik központi helyszínének számító Farkas utca 53 programpontot, 36 vezetett sétát, közel 50 filmes- és sportprogramot, 128 kerekasztal-beszélgetést és előadást, valamint 22 klasszikus zenei koncertet kínált.

Hirdetés

Idén is népszerű volt a Farkas utcai vásár

Töretlen népszerűségnek örvendett a borutca is, amely idén is a Fogoly utcában várta a Kárpát-medence borkultúrája iránt érdeklődőket. Az idén először megszervezésre került KMN-Donaton Futóversenyre közel 400-an jelentkeztek, akik nagyrészt teljesítették is a három előre kijelölt táv valamelyikét, a fesztivál első két napján látogathatóvá vált Szent Mihály-templom tornyára pedig 855-en voltak kíváncsiak.

KMN a történelmi évfordulók jegyében

Idén Mátyás király születésének 575. évfordulóját is ünnepelték a résztvevők, ezért a programkínálatban közel 50 esemény foglalkozott az igazságos király személyével és uralkodása időszakával a Bánffy-palota udvarán.

Idén a Mátyás királyé volt a Bánffy-udvar

Ugyancsak a rendezvény kiemelt helyszínének számított a nemrégiben felújított, impozáns Vallásszabadság Háza, melyet vezetett séták során fedezhettek fel a látogatók, s mely számos közéleti- és kulturális előadásnak is helyet biztosított. 

Hirdetés