Újabb „nagy menetelésre” hívja a székelyeket az SZNT

Ezúttal a centenárium jegyében szerveznek székely nagygyűlést Sepsiszentgyörgyön. Bukarestnek és a Nyugaton élő fiataloknak is üzennek.
Hirdetés

Az öt évvel ezelőtti Székelyek Nagy Menetéléséhez hasonló kaliberű rendezvényre hívja a székelyeket és a velük szolidarizáló erdélyi magyarokat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A szervezet keddi közleménye szerint a centenáriumi nagygyűlést november 18-án 13 órától tartanák Sepsiszentgyörgy főterén.

„Emlékezzünk együtt száz év küzdelmeire, a Székely Nemzeti Tanács alapítóira, a Székely Hadosztályra, és az ötven éve megszüntetett Magyar Autonóm Tartományra” – olvasható a felhívásban. Eszerint az alkalomból az elmúlt 15 évet is áttekintenék, ami az SZNT újjáalakulása óta eltelt.

De arra is felhívják a figyelmet, hogy nem csupán múltba tekintésnek, a múlt tanulságainak az összegzésének szánják. A sepsiszentgyörgyi találkozó a jövőnek is szól, nem titkolt célja, hogy új lendületet adjon az autonómiaküzdelemnek. És olyan témák is terítékre kerülnének újra, mint a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosítása, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vagy a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium helyzete. De azoknak is szól a meghívó, akik szabadon, a hatalom fenyegetése nélkül akarják használni a székelység jelképeit.

„Várjuk Székelyföld és Erdély ifjúságát! Az autonómiaküzdelem a jövőjükért folyik, sikert elérni tevékeny, célratörő részvételükkel lehet. Ha azt akarják, hogy legyen jobb itthon, mint bárhol a nagyvilágban, jöjjenek Sepsiszentgyörgyre!” – üzen a fiataloknak is az SZNT. De nemcsak nekik, hanem Bukarestnek is van üzenetük: „a székelyek nem mondanak le autonómiaigényükről!” „A székelység alkotmányos rendet, jogállamiságot, ezen belül területi autonómiát követel” – szögezik le a felhívásban.

Hirdetés