Nem adja ingyen a 140 ezer sertését a likvidálóknak

Nem engedte be az ország legnagyobb sertésfarmjára a likvidálókat a tulajdonos, bizottsági szakvéleményt akar az állatáldozat előtt.
Hirdetés

A több mint 140 000 sertés elpusztításából származó kárt felmérő bizottság felállítását kéri Románia legnagyobb sertésfarmjának, a SC TEBU Consult Brăilának tulajdonosa, írja az Agerpres. A farmon szombaton igazolták az afrikai sertéspestis vírusának jelenlétét.

Az állatorvosok elrendelték, hogy pusztítsák el a farm 141 000 sertését, ám a tulajdonos az akció hétfői megkezdésének elhalasztását kérte, és ragaszkodott hozzá, hogy egy bizottság állapítsa meg az így keletkező kár értékét – közölte Gicu Drăgan, a Brăila megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője.

A bukaresti állategészségügyi laboratórium szombaton igazolta az afrikai sertéspestis vírusát Brăilán, Románia legnagyobb, Európa második legnagyobb sertésfarmján, ahol több mint 140 000 sertést tenyésztenek. 

Az állategészségügyi igazgatóság vezetője szerint előfordulhat, hogy a megyében a Duna vizén terjedt a fertőzés. Az utóbbi napokban több fertőzött disznó tetemét találták meg a vízben, amelyeket felelőtlen emberek dobtak a folyóba – mondta Drăgan. 

George Paladi prefektus szerint Brăila megye 19 településén az afrikai sertéspestisnek 34 fertőzési gócát tartják számon.

Hirdetés