Beleshetünk a katolikus egyház évszázados kolozsvári kincstárába

Ízelítőként, mivel a kolozsvári Szent Mihály-plébánia tárgyi és eszmei hagyatékának gazdagságát képtelenség egy tárlat keretében bemutatni.
Hirdetés

A római katolikus egyház tárgyi és eszmei kincstárába enged bepillantást a Kolozsváron hétfőn megnyílt Ars Sacra Claudiopolitana című egyházművészeti kiállítás. A tárlat a kolozsvári Szent Mihály-plébánia évszázados tárgyi örökségéből nyújt ízelítőt, anyagát a hagyaték gazdagsága miatt nem volt könnyű kiválogatni – vallotta be Hegedűs Enikő művészettörténész, kurátor.

A kiállítás létrejöttével a tavaly elhunyt Kovács Sándor főesperes-plébános régi álma vált valóra, mondta a megnyitón utódja, Kémenes Lóránt Zoltán. A Kolozsvár „szent művészetét” bemutató tárlat „rólunk és nekünk szól” – így invitálta a Szentegyház utca 4. szám alatti kiállítóterembe a Kolozsvári Magyar Napok közönségét a házigazda. A helyiséget Jakubinyi György érsek áldotta meg, a megnyitón Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője és Horváth Anna, a kolozsvári RMDSZ elnöke mondott beszédet.

A magyar kormány támogatásával megvalósult tárlat a Szent Mihály-templom és a piarista (egyetemi) templom liturgikus tárgyait, a Kolozsvár történetéhez kötődő tárgyi emlékeket tárja a nagyközönség elé. Nem is lehetne ez másként, hiszen a főtéri templom és a szerzetesrendek története elválaszthatatlan a város múltjától.

Hegedűs Enikő művészettörténész, a kiállítás kurátora ismertetőjében elmondta, a látogatók főként a barokk és újkori tárgyi örökséget szemlélhetik meg, mely azáltal kerülhetett a szakrális térből a kiállítótérbe, hogy a Szent Mihály-templom berendezése folyamatosan változott, mindig az aktuális kor divatjának megfelelően.

Az 1950-es években például a templom több barokk mellékoltárát lebontották. Ezek szobrai, oltárképei fogadják most a látogatót a Szentegyház utcai kiállítótérben, az alattuk lévő leírás az oltár rekonstrukcióját is tartalmazza. Az európai szinten számon tartott barokk örökséget a jezsuita, piarista hagyaték egészíti ki, főként 17-18. századi ötvöstárgyak és textíliák. Erdélyi és külföldi műhelyekben készült miseruhákat, liturgikus tárgyakat, ötvösmunkákat egyaránt látni. Ezek egyike az az értékes aranykehely, melyet két éve szerzett vissza az egyház a bukaresti történeti múzeumtól.

Hirdetés

A liturgikus tárgyakat értékes levéltári anyag egészíti ki, mely a kolozsmonostori konvent 13. századi oklevelétől a 19. századi népszámlálási jegyzőkönyvig vezeti végig az elmúlt évszázadokon a látogatót. Többek között IX. Bonifác pápa búcsúengedélyét is megtekintheti, melyet a főtéri templomban nagyobb ünnepek alkalmával láthatnak és általa bűnbocsátást is nyerhetnek a hívek.

A tárlat érdekessége, hogy Kolozsvár katolikus épített örökségének „születésébe” is bepillantást enged, többek között a Szent Mihály-templom neogótikus tornyának és a Szentegyház utcai Státus-palotáknak a tervrajza is megcsodálható. De a főtéri templom felújítását követően újabb restaurált tárgyakkal egészülhet ki.

Az állandó kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok idején 10 és18 óra között ingyen látogatható a Szentegyház utca 4. szám alatt. Naponta 10, 12 és14 órától magyar, 16 órától román nyelvű tárlatvezetést tartanak.
 

Hirdetés