Miért nincsenek „Szeretjük a PSD-t” táblák?

De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Hirdetés

A svédországi rendszámtábla botránya a Răzvan Ştefănescuval (a kormánykritikus, „Kapd be, PSD!” feliratú rendszámtábla tulajdonosa – a szerk.) szembeni vádak visszavonásával zárult, de a szlogen továbbterjedt és a nyár slágerévé vált. A PSD olyan címkét szerzett magának, melytől a következő években már nem fog szabadulni. A párt vezetői megbántódtak és ellentámadásba lendültek. De senkiben sem merült fel a kérdés, hogy ha a pártot annyira szeretik a jó kormányzás miatt, akkor miért nincsenek spontán PSD-párti megnyilvánulások.

Miért terjednek vírusszerűen a PSD-ellenes szlogenek, ha az emberek annyira elégedettek?

Ezt a kérdést kellene magukban feltenniük a párt vezetőinek.

Liviu Dragnea azt a feladatot adta a minisztereknek, hogy álljanak a közvélemény elé és mutassák be a Dăncilă-kormány hat hónap alatt elért eredményeit.

Néhány elhangzott ostobaság kivételével semmi sem ragadta meg a figyelmet. Nem fordítva kellett volna lennie, ha a mérleg tényleg dicsőséges?

A kormányfő és miniszterei szerint egyetlen területen sem szenvedtek kudarcot, késedelmet, a legkisebb gond sem volt. Csak sikerek és eredmények. Nőnek a bérek. Nőnek a nyugdíjak. A nyugdíjasokat Görögországban üdültetik, miközben még egy techerghioli útban sem reménykedtek. A gazdaság úgy nő, mint a pattogatott kukorica a mikróban. A költségvetés hízik és majd kicsattan a lej-milliárdoktól. Ilyen mérleg mellett bármely kormánynak nyugodtnak kellene lennie. Bárhol járnának a miniszterek és a párt fejesei, virágokkal kellene fogadni őket. És ha mégis megjelennének – elszigetelten – rosszindulatú tüntetések, ezeknek semmi esélyük sem lenne az elterjedésre, mert a – boldog és jóllakott – emberek nem fogadnák el. És a párttal vállalt szolidaritás jeleként

nem egy, hanem több ezer „Szeretjük a PSD-t” rendszám jelent volna meg másnap!

Nem így történt, és ez teljesen más valóságot bizonyít, mint a hivatalos propaganda által lefestett változat.

Hirdetés

A gazdaság hitelre nő. A bérek és a nyugdíjak megemelése szintén hitelre történik. A „pozitív” pótköltségvetés az Előrejelzési Bizottság (CNP) trükkjén alapult. Az erre az évre becsült GDP-t egy tollvonással növelték meg, pontosan annyival, amennyivel a 3 százalékos hiányküszöb alatt lehetett maradni. Majd az egyesektől elvett pénzt odaadták másoknak. De már senkit sem lehet átverni ilyen költségvetési trükkökkel. Az emberek látják, hogy nem kapnak jobb egészségügyi és oktatási körülményeket. Az emberek látják, hogy azok a tisztviselők, akiknek a gondjaikat kellene megoldaniuk, rosszul bánnak velük. Az emberek látják, hogy a magánszektornál sokkal jobban megfizetett állami állásokat a PSD-s fejesek gyermekei és rokonai kapják. Az emberek látják, hogy a törvényeket a vezérlőpultnál ülők személyes érdekeinek megfelelően módosítják.

A románok továbbra is elhagyják az országot, mert itt nem tudják elképzelni a jövőjüket.

És amikor hazatérnek, akkor tüntetni jönnek. Miért? Miért elégedetlenek az emberek a PSD nagy eredményei ellenére? Miért írt alá már egy félmillió román a „Büntetőügyesek nélkül a köztisztségekben” kampányban? A válaszok egyszerűek, de ha nem akarsz tudomást venni róluk, akkor svédországi rendszámtáblákra és a diaszpóra által további tisztázásokért és magyarázatokért a Győzelem (Victoriei) téren tartott tüntetésre ébredsz.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés