Újabb kastélyokat foglal el az erdélyi filmfesztivál

Egyre izgalmasabb helyeken forognak a TIFF-en bemutatott filmek.
Hirdetés

A bonchidai Bánffy-kastély után, mely immár évek óta a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) kiemelt helyszíne, újabb nemesi lakokba „költözik be” a filmes rendezvény. Idén először a zabolai Mikes-birtok is befogadja a TIFF-karavánt, de a gernyeszegi Teleki-kastély parkja is szabadtéri moziteremmé alakul. Utóbbi hétvégén, az Awake fesztivál idején várja a filmkedvelőket.

Zabolára az ezt megelőző napokban, augusztus 15-16-án érkezik a filmes karaván, a szabadtéri vetítéseket 21.30 órai kezdettel tartják a kastélyparkban, a belépő18 lej, tájékoztatnak a szervezők. A nem mindennapi helyszínen két filmet nézhetnek meg az érdeklődők: első este a román filmek kategóriájában a legjobbnak ítélt Egy lépéssel a szerafák mögött (Un pas în urma serafinilor) forog. Daniel Sandu első nagyjátékfilmje egy ortodox teológushallgató viszontagságait mutatja be.

Második este Antal Nimród A Viszkis című akciófilmjét láthatják a zabolai Mikes-birtokra látogatók, az igaz történeten alapuló produkció a karizmatikus erdélyi származású fiatalemberről szól, aki egymás után fosztja ki a magyarországi bankokat, postákat, utazási irodákat.

Zaboláról a TIFF-karaván egy újabb erdélyi nemesi birtokra, a gernyeszegi Teleki-kastélyba vonul, ahol a hétvégén zajlik az Awake fesztivál. Ennek keretében, a kastélyparkban kialakított szabadtéri moziban ajánlanak pihentető órákat a filmek szerelmeseinek.

Hirdetés

Itt olyan filmeket lehet majd megtekinteni, mint az ország vadvilágát bemutató Szelídítetlen Románia (România Neîmblânzită) vagy a bukaresti manélézenészek világába betekintést engedő Soldații. Poveste din Ferentari. A filmes hétvége teljes programja ITT böngészhető.

A TIFF filmes karavánja idén először Nagyváradra is beköltözik.

Hirdetés