bekapja?
Szerző: Fall Sándor
2018. augusztus 12. vasárnap, 14:17
Kivitték az utcára az irodákban kitalált szimbólumot.

Aki követi az utóbbi napokban az országszerte zajló tüntetéseket, észreveheti, hogy kezdett elterjedni egy új szimbólum: egy kartonból kivágott 100-as szám, aminek a két nullája bilincset formáz.

Nem nehéz rájönni, hogy minek az átalakítása ez: azé a logóé, amit a modern Románia létrejöttének száz éves évfordulójára, a centenáriumra alkottak. Az a szimbólum, ami Erdély és Románia 1918-ban eldöntött egyesülésének fennkölt pillanatát és az azóta eltelt egy évszázad nagyszerűségét a teljes 2018-as évben jelképezné a román társadalom számára, csak fél évig bírta ki. Mivel most azt látjuk, hogy az utca (vagyis az élet) elvette a szimbólumot a tessék-lássék műünnepléstől és átalakította egy másik jelképpé.

Az utca (vagyis az élet) nem szarozik, látjuk: Muie PSD!, vagyis: kapd be, PSD. Ugyanígy, a bilincses 100-as számon írja: száz év penalisztánban, vagyis a bűnözők országában. Ez pedig elég frappáns és őszinte sűrítése a legnehezebb tehernek, amivel ennek az országnak szembesülnie kellene: ne lopj! Se pénzt, se javakat, se tisztséget, se életeket, se múltat, se jövőt!

Tehát először is: kapd be! Utána pedig az következik, hogy… Na, ez már nehezebb. A bilincses 100-asra írt mondat végén ugyanis kérdőjel van: száz év a bűnözők országában? Mi lesz erre a válasz? Ha az igen, akkor szevasz tavasz, függöny. Ha viszont a válasz a nem, akkor a Kapd be! egészséges és szükséges első lépése után jönnie kell valaminek. De valami olyasminek, amire száz év múlva is emlékezni lehetne. És valahogy első próbálkozásra kellene. Mivel a Muie PSD után elég nehéz lesz keményebb jelszót kitalálni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27754
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A tudósnak mondott társaság szerint az autonómia nem is azt jelenti, hogy autonómia.
A rendkívül népszerű ellenzéki bíró, Cristi Danileț elmagyarázza, hogy is áll Románia az egyik jelentős kulturális sajátosságával, a korrupcióval.
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.