Kisebb forradalom volt az este a román-magyar határon

Ekkora buli ejsze csak az uniós csatlakozáskor volt a borsi határátkelőnél: üdvrivalgással fogadták a tüntetni hazatérő románokat.
Hirdetés

Nagyváradiak tucatjai vonultak ki szerdán este a borsi határátkelőhöz, hogy üdvözöljék a tüntetni hazatérő külföldi románokat. Ekkor futott be ugyanis a pénteki PSD-ellenes tüntetésre érkező emigráltak első csoportja, szervezetten, konvojban érkeztek a magyar-román határhoz.

Ahol Mălin Bot újságíró várta őket mintegy 60, kimondottan a köszöntésükre kivonult nagyváradi lakos társaságában. A helyeik #rezist és #FărăPenali feliratú pólókban, zászlókkal, dobokkal felszerelkezve, PSD-ellenes rigmusokat skandálva üdvözölték a határellenőrzésen átesett hazatérőket, akik zömében Nagy-Britannniából érkeztek.

Több külföldi gépkocsi lehúzott az út szélére és utasaik kiszálltak ölelkezni a fogadóbizottság tagjaival, majd együtt skandáltak a kormány távozását kérve. „Olyan országot akarunk, mint kint” (Vrem o țară ca afară!) – ismételték a jól ismert rigmust. Többen is úgy nyilatkoztak, hazatérnének,  ha az országban jobban mennének a dolgok.

A mintegy 50 fős csoport egy része Nagyváradon töltötte az éjszakát, majd reggel Kolozsvár felé vették az irányt. Egy részük Bánffyhunyadon is megállt, majd a kincses városban, a Széchenyi téren volt a gyülekező, ahol szintén skandáltak. Itt Spanyolországból, Olaszországból és Belgiumból érkezett társaik is csatlakoztak hozzájuk.

Hirdetés

Újabb megállókat terveznek Marosvásárghelyen és Brassóban is, és a fél országot végigtüntetve jutnak el Bukarestbe a diaszpóra holnapi PSD-ellenes tiltakozására.

Hirdetés