Ilyen se volt még a Kolozsvári Magyar Napokon!

Utcai futóverseny a belvárosban a legendás Donát emlékére, aki a Törökvágástól futott be a központba, hogy szóljon, itt a török.
Hirdetés
Utcai futóversenyre lehet nevezni és szaladni egy (illetve több) kört Kolozsvár belvárosában augusztus 25-én 11 órától, a Kolozsvári Magyar Napokon 1.8, 5 és 10 kilométeres távokon. 
 
A verseny neve Donaton annak a legendának az alapján, amely szerint közel 400 éve egy Donát nevű pásztor vette észre a Törökvágásnál, hogy török sereg közelít a városhoz, lélekszakadva berohant a városba, értesítette a városvezetőket, és aztán tényleg megszakadt a lelke: holtan rogyott a földre. Mindenesetre a gyorsan össztrombitált katonaság megvédte a várost. És állítólag róla nevezték el a Dónát utcát, ahol nyílnak ugye az orgonák.
 
A KMN versenyén nem muszáj majd lélekszakadva rohanni, főleg hogy az útvonal átvezet a Farkas utcán, amely az előző években is zsúfolt fesztiválutcaként működött: Farkas utca – Szabók bástyája – Bástya utca – Király utca – Deák Ferenc utca – Főtér – Egyetem utca – Farkas utca a pontos útvonal. (A Donaton a Donuteriét sajnos nem érinti.)
 
Benevezni előzetesen és a helyszínen is lehet majd. Előzetesen jelentkezni az Eurotrans Alapítvány (Szentegyház utca, 2 szám) vagy az EMNT Demokráciaközpont (Főtér, 23 szám – a konzulátus udvarán) irodájában 9 és 16 óra között, valamint augusztus 18-23. között a Kolozsvári Magyar Napok infóstandjainál lehet. Mivel a futók száma korlátozott, érdemes időben regisztrálni, a helyszínen csak az esetlegesen fennmaradó helyekre lehet nevezni. A 15 lejes nevezési díj fejében minden résztvevő karszalagot, érmet és a magyarnapos ökörsütésre szóló kóstolójegyet kap.
 
Életkori megkötés nincs, a versenyen bárki indulhat, és eleve nyolc különböző korcsoportra írták ki:
  • 10 éven aluliak (I. kategória),
  • 10-11 év közöttiek (II. kategória),
  • 12-13 év közöttiek (III. kategória),
  • 14-15 év közöttiek (IV. kategória),
  • 16-17 év közöttiek (V. kategória),
  • 18-34 év közöttiek (VI. kategória),
  • 35-54 év közöttiek (VII. kategória) és
  • 55 év felettiek (VIII. kategória).

Hirdetés