Kétezer lejébe fáj a temesvári kórháznak a diszkrimináció

Hiányos román nyelvtudásuk miatt alázták meg a kézdivásárhelyi kosaraslányokat.
Hirdetés

Idén februárban a temesvári Pius Brînzeu Megyei Sürgősségi Kórházban történt eset kapcsán a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat tett panaszt a Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (ODT). A hatóság most megállapította, hogy hátrányos megkülönböztetés történt a három kézdivásárhelyi sportoló esetében, ezért 2000 lejre bírságolta az egészségügyi intézményt, a diszkrimináló doktornőt pedig figyelmeztetésben részesítette.

Az ODT felszólította a kórházat, hogy léptessék életbe a 2003. évi 43. törvény 6. és 8. cikkelyét, amelyek értelmében a páciensnek joga van tudni az egészségügyi állapotával kapcsolatos információkat, a vizsgálat eredményét, valamint az esettel járó potenciális veszélyeket és kockázatokat. Ezeket saját anyanyelvén vagy egy másik általa ismert nyelven kell közölni, ha a beteg nem beszél románul.

Az eredeti hírben egy orvosi felülvizsgálaton résztvevő 12 éves kislány megalázásról volt szó, a jogvédő szolgálat friss közleménye szerint három sportolólányt ért hátrányos megkülönböztetés.

Az érintett kislány nem értette, mit mond neki az orvos, ezért a doktornő legalább hétszer-nyolcszor behívta az edzőt, hogy tolmácsoljon. Amikor a vizsgált kislány kijött a rendelőből, edzője észrevette, hogy az orvos a kórlap hátoldalára azt írta, az a gyerek, aki nem beszél románul, ne utazzon a csapattal. Később a sportorvos is megjegyezte, illene tudni románul. Az edző szerint a megalázások a szállodában is folytatódtak, ahol szintén számon kérték, miért nem beszélnek folyékonyan románul a játékosok.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője az eset kapcsán üdvözölte az ODT döntését, ugyanakkor kevesellte a kiszabott bírságot.

Hirdetés