Meglátogatná a dákokat Sarmisegetusa Regiában? Ne tegye!

A csütörtökről péntekre virradó éjszakén ráborult a hegy az odavezető útra.
Hirdetés

Sarmisegetusa Regia, ugye, a dák állam fővárosa volt. Jelenleg pedig a mioritikus haza egyik ikonikus, szimbolikus és mágikus szent helye, ahova minden hazafinak (és nem csak) el kell látogatnia, sőt, egyesek szerint ott kell gyereket csinálni, ha új messiást akar szülni az ember, mégpedig telehold idején. Amúgy valóban klassz hely, na.

Igen ám, de Sarmisegetusa Regia sem csalán, hogy ne üssön belé a mennykő. Pont ez történt a csütörtökről péntekre virradó éjszakán. Jött két felhőszakadás egymás után, szépen megáztatta a hegyet, az meg kapta magát, és rádőlt a Sarmistegetusába vezető útra. Vladimir Brilinsky, az archeológiai helyszín gondnoka (irtó szimpatikus arc amúgy, kijózanodott dákopata, aki bizony szó szerint oda-odalő a helyszínen közösülgető népeknek) elmondta, nagy a baj, mert több száz köbméternyi föld, fa meg kő zuhant az útra, teljes a katasztrófa, nincs hogy bemenni a helyszínre. A turistáknak muszáj visszafordulniuk. Pont.

Sarmisegetusa Regiát ideiglenesen be is zárták, jelentette be a gondnokság a helyszín hivatalos Facebook-oldalán. Annál is inkább, mert a helyszínen is megindult a föld, és egyelőre nem is tudják, mekkora kár keletkezett. Ahogy azt sem tudják, mikorra sikerül elpucolni az odavezető úton magasodó akadályhalmazt.

Szóval, aki esetleg arra gondolt, megnézi magának a dák fővárost a közeljövőben, fontolja meg az újratervezést.

Hirdetés

 

Hirdetés