Leváltotta Iohannis Kövesit

Az államfő ezzel az alkotmánybíróság ítéletének tett eleget.
Hirdetés

Egy hónapnyi hezitálás után menesztette tisztségéből hétfőn Klaus Iohannis államfő Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét azt követően, hogy az alkotmánybíróság kimondta: az igazságügy-miniszter javaslatára ezt kötelessége megtenni.

A menesztés tényét nem az államfő, hanem szóvivője, Mădălina Dobrovolschi jelentette be, aki azért az államfő hivatal nevében azt is hozzátette: ahogy az államfő mindig tiszteletben tartotta az alkotmányt, úgy az alkotmánybíráknak és a kormánytöbbségnek is hasonlóan kell eljárnia.

Mint arról beszámoltunk, a kormányoldal hosszú ideje azzal támadja Kövesit, hogy a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) összefonódva, politikai alapon indít eljárást bizonyos politikusok ellen, egy „párhuzamos állam” érdekeit szolgálva.

Ezért Tudorel Toader igazságügy-miniszter még februárban a Kövesi által elkövetett alkotmánysértésekre és hivatali visszaélésekre hivatkozva a leváltását javasolta.

A bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) azonban nem támogatta a főügyész menesztését, és bár álláspontja nem kötelező érvényű, csupán konzultatív, Iohannis államfő erre hivatkozva megtagadta Kövesi menesztését, akinek a tevékenységét több ízben is méltatta.

Hirdetés

Toader emiatt alkotmánybírósághoz fordult, amely megállapította: alkotmányos természetű konfliktus keletkezett két hatalmi ág, a kormány és az államfő között, ami azzal oldható fel, ha az államfő meneszti a főügyészt.

Bár Iohannis ezt bírálta, mondván, egy miniszter nem lehet az államfő „felettese”, végül hétfőn engedett – amihez az is hozzájárulhatott, hogy a kormánytöbbség a tisztségéből való felfüggesztéssel fenyegette meg arra az esetre, ha tovább halogatná Kövesi leváltását.

Hirdetés