Leállították a forgalmat, hogy álljon le a büntetőjog módosítgatása

Legalább 50 ember kelt át folyamatosan, mintegy tíz percen át a Kolozsvári Állami Magyar Színház előtti zebrán. Politikai flashmob, ahol a rendőr és pár sofőr húzta fel magát.
Hirdetés
A forgalom leállításával tiltakozott mintegy ötven kolozsvári az ellen, ahogy a parlament nemrég módosította a büntető perrendtartást és a büntető törvénykönyvet: futószalagon, vita nélkül, tartalmilag pedig úgy, hogy enyhítették a korrupciós bűncselekményeket szankcionáló cikkelyek szigorát.
 
A tiltakozás formáját korábban már tesztelték Bukarestben és Brassóban is, és Kolozsváron is bevált: az emberek folyamatosan kelnek át egy olyan zebrán, ahol nincs közlekedési lámpa, így az autóknak esélyük nincs áthaladni.
 
Kolozsváron a Central áruház előtt délben találkozott az a pár ember, aki résztvett az akcióban, majd különböző útvonalakon közelítették meg a magyar színház és a Sétatér közötti zebrát, ahol mintegy tíz percig keltek át. Akció közben is oktatták egymást, hogy szabályszerű legyen az átkelés, azaz járdától járdáig menjen mindenki, és csak a járdán forduljon meg, az úttesten még ne. A beinduló skandálást pedig gyorsan leállították, hogy az akció ne menjen át tüntetésbe. 
 
Egyesek a Declic csoport centenáriumi bilincsét, mások a már tavaly elterjedt, Mindenki az igazságügyért feliratú sárga kezet tartották a magasba, pár embernél pedig a Korlátozzátok a demokráciát – blokkoljuk Romániát felirat volt.
 
Az Umbrela Anticoruptie Cluj Facebook-oldalon meghirdetett esemény leírásában és az akció előtt is elhangzott, hogy a közeledő mentőautókat, tűzoltókat, akcióban lévő rendőrautót egyből engedjék át a tiltakozók, a flashmob ideje alatt azonban nem jött ilyen autó.
 
Pár percnyi átkelés után, amelyet a feltartott sofőrök némelyike dudálással tarkított, befutott egy rendőrautó is két forgalmi rendőrrel, de az intézkedő rendőr hamar rájött, hogy esélye nincs megállítani az átkelést, ezért visszament a legközelebbi kereszteződéshez, és elkezdte elterelni az autókat más utcákra.
 
 
A tíz percnyi utcai akció után néhányan még nyilatkoztak a sajtónak, majd gyorsan feloszlott a tiltakozó csoport. Pár perccel később futott be a csendőrség furgonja, de a kiszálló csendőrök már senkit nem találtak a helyszínen az átkeléssel tiltakozók közül.
 
Csendőrautó a színház előtt
 
Nem tartják normálisnak, ami múlt héten és ezen a héten történt a parlamentben a büntetőjog módosításakor, a folyamatos átkelés pedig a polgári engedetlenség egyik formája, amelyet azért tartanak fontosnak, mert úgy érzik, a szokványos tüntetések nem érnek célt, a bukaresti döntéshozókat az nem befolyásolja – mondták el az átkelők. Olyan országban szeretnének élni, ahol az igazságszolgáltatás független, a büntetőjog pedig az állampolgárok érdekeit, nem a bűnözők érdekeit védi, nyilatkozták, majd beígérték a folytatást. 
 
A péntek déli esemény Facebook-oldalán pár perccel ezelőtt hirdették meg a következő zebraakciót, amelyhez délután hatkor találkoznak a résztvevők a Mărăști téri buszmegállóban. A Mărăști tér a város egyik legforgalmasabb pontja, kiváltképp péntek délután hatkor, amikor nemcsak a városlakók tartanak hazafelé a munkából, hanem erre mennek haza azok is, akik Apahidáról, a környező falvakból, Szamosújvárról, Désről ingáznak Kolozsvárra.
 
Ugyancsak az esemény alatti beszélgetésben jegyezte meg egy bukaresti résztvevő, hogy meglepte, mennyire türelmesek voltak a kolozsvári sofőrök, és hogy egymásnak esés helyett a végén kölcsönösen megtapsolták egymást a forgalmat leállítókkal.

Hirdetés